Společnosti MediaTek a Qualcomm spolu soutěžily už v posledním kvartále minulého roku; tehdy o prvenství co do množství prodaných mobilů s jejich čipy. Tady ale pravděpodobně jejich rivalství nekončí, nový MediaTek Dimensity 9000 by mohl vymést i s jeho vlajkovou lodí.

Dimensity 9000 už tu s námi několik měsíců je, na mobil jej využívající ale ještě čekáme. Data o jeho výkonu nám dává záznam benchmarků na stránce Geekbench. Ten nejspíš pochází z nadcházejícího Redmi K50 Pro Plus z dílen Xiaomi, čip ale využije i verze Find X5 Pro od Oppo.

MediaTek Dimensity 9000 v tomto testu dosáhnul skóre 1 309 bodů v jednojádrovém a 4 546 ve vícejádrovém výkonu. Pro porovnání, nový Samsung Galaxy S22 Ultra s čipem Exynos 2200 dosáhl 1 157 a 3 307 bodů a Tensor v Pixel 6 jen 1 042 a 2 832 bodů.

Jediným čipem, který tak v současnosti kousek MediaTek přebíjí, je A15 od Apple, ten dosahuje výrazně lepších 1 734 bodů v jednojádrovém a 4 818 ve vícejádrovém výkonu. MediaTek tak poráží i vlajkový Snapdragon 8 Gen 1 z dílen Qualcommu.

Možná byste si mohli představit, že MediaTek teď ovládne prostor s mobilními čipsety a ostatní firmy se budou moci jít klouzat. Jak už může být zřejmé ze struktury této věty, není tomu tak. Velkým důvodem je to, že MediaTek 9000 se nikdy nedostane do Spojených států.

Tady ale problémy nekončí, benchmarky totiž ani zdaleka nejsou vše. Samotná podpora čipsetu a jeho softwarová optimalizace tady totiž na vysloužilé společnosti nemůže stačit. Přesto je hezké vidět, že Qualcomm už tady není zdaleka taková alfa, jak mohl být dříve vnímán.