Qualcomm představil novou vlajkovou loď mobilních procesorů; můžeme se tak podívat, co bude pohánět nejsilnější telefony příštího roku.

Představení čipsetu také ukázalo změnu způsobu pojmenovávání produktů společnosti. Po částečně naplněných únicích z minulého týdne je to tak teď definitivní, půjde o Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Nahradí současný komponent Snapdragon 888 s lepším výkonem, zabezpečením, možnostmi kamery, AI možnosti, 5G i systémem jména.

Osmijadrový procesor Kryo je postavený na nejnovější v9 architektuře ARM. Nejsilnější jádro bude založené na Cortex-X2 na 3 GHz. To budou doplňovat tři výkonnostní jádra na Cortex-A710 na 2,5 GHz a čtyři úsporná jádra založená na designu Cortex-A510 na 1,8 GHz.

Přechází také ze současné 5nm architektury na 4nm. Oproti předešlému modelu prý novinka nabídne až o 20 % větší výkon a o 30 % větší energetickou efektivitu.

Grafika Adreno dodá podle Qualcommu o 30 % rychlejší výpočet a o 25 % větší efektivitu.

Společně s vylepšením výkonu přichází například i možnost sestavení obrázku ve tmě ze třiceti fotek místo současných šesti. U fotek se vylepší i AI funkce, jako automatické ostření.

Menších vylepšení je ještě řada. Je dobré vidět, že se zlepšující se konkurencí Qualcomm rozhodně nechce zůstat stát. První telefon s novým čipsetem by se mohl ukázat už koncem roku.