Několik vrcholných vedoucích pracovníků ve společnosti Meta bude vypovídat v soudním procesu ohledně kauzy Cambridge Analytica. Zpočátku týdne bude muset generální ředitel Mark Zuckerberg svědčit až 6 hodin v kuse. Sheryl Sandberg, která nedávno oznámila, že opouští pozici provozní ředitelky, bude vypovídat až pět hodin.

V žalobě zní, že společnost Meta, tehdy pod názvem Facebook, neoprávněně sdílela třetím stranám citlivá data uživatelů. Současně společnost nedostatečně chránila data před zneužitím. Žaloba vychází ze situace, kdy firma Cambridge Analytica získala údaje z miliónů profilů na Facebooku, aniž by o tom uživatelé věděli a dali svolení k užití. Cambridge Analytica zároveň v tu dobu pracovala na prezidentské kampani Donalda Trumpa v roce 2016. Právě kvůli tomuto faktoru panuje obava, kde všechna ta data našla své využití.

Společnost Meta má za sebou spoustu skandálů. Někdy se s humorem říká, že je proti skandálům imunní. Aby ne, Meta si nadělala problémů se zneužíváním uživatelských dat až dost.

Už od svého samotného počátku se Facebook topí ve skandálech. Můžeme zmínit například ten z roku 2014, kdy společnost provedla psychologické testy na 70 000 uživatelích bez jejich souhlasu. V roce 2019 zase dostala od Federální obchodní komise pokutu ve výši 5 miliard dolarů za porušení soukromí uživatelů.

I přes pošramocenou pověst si společnost Meta buduje svůj objemný Metaverse, stále vylepšuje Instagram o nové funkce a aktivně vyvíjí nové VR headsety. Navenek nevypadá, že by ji kauzy z předchozích let znatelně brzdily.