Jak už to tak s novými a očekávanými počítači bývá, porovnávají se s konkurencí prostřednictvím nějakého benchmarku. Vývojář a příznivec Applu Mr. Macintosh jeden takový spustil na základní verzi MacBooku Air M2 a 16 GB unifikované paměti a překonal velmi drahý Mac Pro.

Po ukončení srovnávacího testu vývojář zjistil, že počítač dosáhne 1899 bodů na single-core score a 8965 na multi-core score. Skóre se také pohybuje kolem toho, které bylo naměřeno na 13” MacBooku Pro M2, který byl uveden do prodeje nedávno.

To není žádným překvapením, jelikož obě zařízení jedou na stejný čip, jen se liší v přítomnosti větráčku. Každopádně, notebook pro profesionály by si měl vést z dlouhodobého hlediska lépe, i když jen o málo.

Rovněž jde o podobnou situaci jako s předchozími modely MacBooky Air a Pro, které poprvé uvedly M čip. Byly si podobné, ale větráček je především výkonově rozděloval.

Pro srovnání, předchozí generace MacBook Air s M1 u single-core má průměrné skóre 1 706. U multi-core má průměrné skóre 7 420. M2 si tedy výkonově v kombinaci jader polepšil o 20 %.

Pokrok doby k tomu zapříčinil, že nový MacBook Air M2 dokázal překonat počítač Mac Pro v základní konfiguraci s 8jádrovým procesorem Intel Xeon W. Ten stojí bezmála 165 000 Kč. Jeho skóre je následující: 1017 na single-core a 8025 na multi-core. 

Tento rok bychom se ale měli dočkat několika další Maců. Je možné, že mezi nimi bude nová generace Mac Pro a jeho příchodem se tento zajímavý paradox vymaže.

Rovněž se na internetu vyskytují dlouhé diskuse o nejasné existenci 13” MacBook Pro s M2. Pokud pomineme na Airu obnovený design, lepší displej, prakticky více konektorů, rychlejší nabíjení a nové reproduktory, MacBook Pro M2 není špatný. Ovšem je dražší a jeho Touch Bar asi nevyužijete natolik, jako všech výhod, které najdete u levnějšího Airu.

Předobjenávky MacBooku Air začaly 8. 7. a notebook bude dostupný už 15. 7. Začíná na ceně 36 990 Kč. Apple ale stále prodává Air s M1, ten začíná na 29 990 Kč.