Konference Apple WWDC pokračuje, kromě systému iOS 16, jenž přidá důležitá vylepšení zamykací obrazovce, byl odhalen i nový vlajkový čip M2. Po čipech M1, M1 Pro, M1 Max a M1 Ultra se tak bude jednat o další ultra výkonný kousek.

Čip M2 bude opět využívat architekturu Apple Arm a postaven bude na 5nm procesu. Použito přitom bude 20 miliard tranzistorů, což je o 25 % více, než bylo nutno využít na původní čip M1.

Nový procesor bude disponovat čtyřmi výkonnými a čtyřmi efektivními jádry a šířka paměťového pásma bude 100 Gb/s. To je neuvěřitelný 50% nárůst oproti předchozímu M1. Kromě toho nabídne až 24 GB LPDDR5 paměti.

Obecné zlepšení vypadá následovně: CPU čipu M2 bude o 18 % rychlejší než u M1, GPU bude dokonce výkonnější až o 35 %. Skutečně náročné uživatele potěší i fakt, že bude možné přehrávat více streamů videí v rozlišení 4K a 8K současně.

A kde se tedy čip M2 objeví poprvé? Prvním Macem vybaveným tímto procesorem bude oblíbený notebook MacBook Air. Ten bude dostupný v červenci letošního roku a do 80 % kapacity baterie se dokáže nabít za pouhých 20 minut. Jeho cena bude začínat na 1 199 dolarech (v přepočtu 27 700 Kč).