Apple před týdnem odhalil svůj první headset a podle známého insidera Marka Gurmana již pracuje na nové generaci s lepším procesorem. Kromě toho se ale chystá i levnější varianta, o níž se první informace objevily už před skoro pěti měsíci. Když už ale známe cenu současného Vision Pro, bude dobré se zamyslet nad tím, kde všude by Apple mohl ušetřit, aby šla cena dolů.

Vision Pro si budou moct zájemci z USA pořídit za 3 499 dolarů. Jeho největším konkurentem je přitom Meta Quest 3, který toho sice nezvládne tolik, ale zato je sedmkrát levnější. Headset od Applu si určitě najde své zájemce, o tom není pochyb, ale neočekává se, že z něj bude prodejní trhák. Současně není divu, že cena byla veřejností kritizována. Argument Applu, na který Gurman upozornil v novém vydání týdeníku Power On, asi nikdo s notnou dávkou radosti nepřijme.

„Kdybyste si zakoupili nový špičkový televizor, systém prostorového zvuku, výkonný počítač s několika displeji o vysokém rozlišení, nejkvalitnější kameru a další zařízení, stejně byste se nepřiblížili tomu, co přináší Vision Pro,“ prohlásil nejvyšší manažer Applu odpovědný za projekt Mike Rockwell.

Gurman v týdeníku spekuluje o tom, co vlastně přinese levnější varianta headsetu, která by mohla nést označení jako Apple Vision nebo Apple Vision One. Mezi nejdražší komponenty patří bezpochyby dvojice displejů s panelovou technologií microLED, která na každé oko nabízí více pixelů než 4K obrazovka, a také procesor.

Z toho by tedy šlo usoudit, že by mohl cupertinský gigant trochu ušetřit na obrazovkách – pravděpodobně by využil panely s nižším rozlišením – a dost možná by se uchýlil i k použití pomalejšího čipu.

Gurman se dále domnívá, že by se Apple mohl spokojit s jednodušším provedením čelenky. Uživatelé by třeba museli využít bezdrátová sluchátka, protože by nedisponovala reproduktory. Stejně tak by mohly ubýt některé kamery a senzory.

Existuje však řada vychytávek, které by Apple podle Gurmana za žádnou cenu sebrat neměl. Patří mezi ně například ovládací systém, jenž spoléhá na gesta a pohyby očí, a přední displej zobrazující část obličeje uživatele. Ostatně právě ovládání je jedním z faktorů, proč si Vision Pro získal okamžitě takovou pozornost (tedy kromě toho, že jde prostě o Apple produkt).

Podle Gurmana je nereálné, abychom se levnější AR/VR soupravy dočkali do konce roku 2025, a tudíž se očekává, že vyjde někdy v roce 2026. O konkrétních plánech na snížení ceny ale patrně nemá žádné informace.