Po mnoha letech vývoje se Apple v pondělí konečně rozhodl oznámit svůj AR/VR headset označený jako Vision Pro. S cenovkou 3 499 dolarů se jedná snad o vůbec nejdražší zařízení svého druhu, které si budou moci pořídit i běžní spotřebitelé (i tak se ale zdá, že jej využijí spíše vývojáři a jiní profesionálové). Souprava je poháněná čipem M2, nicméně pokud by vám jeho výkon náhodou nestačil, možná se vyplatí ještě nějakou dobu čekat.

Známý insider Mark Gurman naznačuje, že se Apple hodlá do segmentu virtuální či rozšířené reality ponořit ještě víc. Ve svém novém vydání týdeníku Power On uvádí, že má cupertinský gigant již ve vývoji novou generaci, která dostane rychlejší procesor.

Pokud se ptáte, proč Vision Pro nedisponuje něčím typu M2 Max, je to naprosto pochopitelné. Důvodem tedy je, že Apple potřeboval najít vhodný průsečík mezi výkonem, energetickou efektivitou a spolehlivým odvodem tepla. Větší spotřeba by znamenala nutnost mít v kapse větší baterii a nárůst tepla by šel pravděpodobně vyřešit jen aktivním chlazením, které by dělalo zbytečný hluk.

Bohužel, zatím nepadla zmínka o tom, kdy by tento kousek zhruba mohl vyjít, a zároveň se Gurman nezmínil ani o jeho případné ceně. Osobně bych ale sázel na to, že do roku 2026 nevyjde.

Pokud vás zajímá, co vše umí Vision Pro, jenž byl představen na letošním WWDC, doporučuji vám přečíst si náš samostatný článek, kde jeho širokou paletu funkcí a výbavu do detailu rozebíráme.