Mnozí z vás si možná budou pamatovat na vývoj kapesní herní konzole firmy Lenovo. Ta měla v plánu vydat zařízení tohoto typu jako Legion Play, nicméně k uvedení nakonec nikdy nedošlo. Prototypy se pak časem začaly prodávat na čínském trhu, díky čemuž jsme se dozvěděli, s jakým hardwarem chtěl výrobce pracovat. Nejnovější dostupné informace nasvědčují tomu, že se společnost nevzdává s zkusí to s handheldy znovu.

Zdroje portálu Windows Central jsou přesvědčeny o přípravě kapesní herní konzole označené jako Lenovo Legion Go. Pro maximální kompatibilitu s jednotlivými herními tituly, potažmo dalšími službami, má být postavená na operačním systému Windows 11 (stejně jako ASUS ROG Ally).

Pod kapotou se má nacházet APU řady AMD Ryzen 7040 „Phoenix“, o níž sám červený tým v propagačních materiálech tvrdí, že je vhodné pro hraní, práci s grafickými softwary i umělou inteligencí, a přitom jsou energeticky šetrné a poskytují špičkový výkon. Jsou navíc navržené pro ultra tenké notebooky, které nemají takový prostor pro chlazení, a tak dovedou pracovat s pouze 15W spotřebou.

Podobně jako další Windows handheldy, které jsou aktuálně na trhu (například AYANEO KUN), bude novinka od Lenovo disponovat 8palcovou obrazovkou. Nicméně, displej bude tudíž větší než u Steam Decku nebo ASUS ROG Ally, jež disponují 7palcovým LCD panelem.

Když se na jednotlivé specifikace podíváme, zjistíme, že Lenovo se tentokrát zaměří na úplně jinou sortu hráčů, než když připravovalo původní Legion Play. Ten měl totiž běžet na operačním systému Android a hardwarovou výbavu měl na úrovni smartphonu či tabletu, tudíž by se dal použít de facto jenom na streamovací služby typu Nvidia GeForce NOW nebo hraní mobilních her. Podobal se tedy zařízením typu Logitech G Cloud Gaming Handheld nebo Razer Edge, které se právě zaměřují primárně na cloudové hraní. S Legion Go však nabídne něco na úrovni Steam Decku a zřejmě bude i výkonnostně lepší, když využije nové architektury CPU i GPU.

Myslíte si, že bude mít Lenovo šanci se prosadit, když bude mít na trhu silné protivníky jako oblíbený Steam Deck nebo ASUS ROG Ally se špičkovým výkonem?