Zhruba před měsícem proběhl očekávaný veletrh CES 2023 a během něj byla odhalena spousta produktů a softwarových vychytávek od nejrůznějších společností. Pochopitelně na něm nechyběla ani Nvidia, která kromě nové desktopové grafiky RTX 4070 Ti a sérii mobilních GPU představila také technologii RTX Video Super Resolution, která poskytne kvalitnější videa v prohlížečích díky umělé inteligenci.

Technologie takzvaného upscalingu vám může být známá už z funkce DLSS, kterou lze využít při hraní her pro „generování FPS“ bez vyššího dopadu na kvalitu vizuálů. Tituly se vykreslují v nižším rozlišení, takže pro grafickou kartu nepředstavují takovou zátěž, ale do požadovaného rozlišení se pak převádí pomocí umělé inteligence, jež běží na speciálních Tensor jádrech.

Něco velmi podobného bude možné využít při sledování videí on-line, a to jak těch videoherních na YouTube, tak i třeba u nejrůznějších tutoriálů na dalších sociálních platformách. Sama Nvidia uvádí, že RTX Video Super Resolution bude zkrátka fungovat kdekoliv. Pomocí AI se tedy nebudeme muset koukat na „kostičkované“ záběry, nýbrž pěkně ostré video. Podívejte se sami, jak může tato vychytávka fungovat v praxi.

Vychytávka bude implementována do ovladačů, které dorazí ještě v tomto měsíci, jak v příspěvku na fóru potvrdil zaměstnanec Nvidie Manuel Guzman. Konkrétní datum bohužel k dispozici nemáme.

RTX VSR budou moci využívat majitelé grafických karet RTX 40 a RTX 30, nutností však také bude používat prohlížeč Google Chrome nebo Microsoft Edge, jinde RTX Video Super Resolution bohužel fungovat nebude.

S funkcí bude možné manipulovat skrze Ovládací panel Nvidia a nepůjde ji zapnout, pokud vaše zařízení nebude připojeno ke zdroji energie. Ve vlaku s notebookem běžícím „na baterku“ si ji tak bohužel neužijeme.