AKTUALIZACE

Jak jsme vás informovali v pondělí (viz „Původní znění“), Google byl podezříván z úmyslného zamezování v instalaci benchmarků na smartphony řady Pixel 8. Detaily, které přinesl server Notebookcheck, tomu opravdu nasvědčovaly, avšak stále se jednalo o pouhé spekulace. Kalifornský softwarový gigant však vyšel s pravdou ven a uznal, že recenzentům skutečně zamezoval v instalaci aplikací jako Geekbench nebo 3DMark prostřednictvím obchodu Google Play.

Domněnkou bylo, že tak Google činil proto, aby se příliš nerozebírala situace kolem procesoru Tensor G3, který je vůči dnešním vlajkovým SoC naprosto nekonkurenceschopný. Zaostává ve výkonu CPU, GPU, als také v energetické efektivitě. Google nicméně pro Notebookcheck uvedl, že v instalaci benchmarků bránil proto, aby zabránil únikům.

To na jednu stranu dává smysl, ale vzhledem k tomu, jak se Googlu nedaří udržet pod pokličkou své vlastní interní materiály, kvůli čemuž jsme týdny dopředu věděli nespočet detailů o celé řadě Pixel 8, je to trochu k smíchu.

Co se ale Googlu nepovedlo, bylo zpátky zprovoznit instalaci testovacích aplikací po pádu embarga, v důsledku čehož je údajně nemohli používat někteří běžní spotřebitelé.

Google měl každopádně uvést, že recenzenti, kteří věděli, jak na to, neměli zakázáno benchmarky stahovat z neoficiálních zdrojů.

PŮVODNÍ ZNĚNÍ

Řada Google Pixel 8 je v mnoha ohledech skvělá. Jako každý rok, i letos se pyšní propracovanou fotovýbavou, jež umožňuje pořizování vysoce kvalitních snímků a videí, a také přináší špičkové displeje, jež byly uznávaným serverem DxOMark nedávno prohlášeny za nejlepší na světě. I tentokrát je však tristní procesor.

Modely Pixel 8 a Pixel 8 Pro po letech konečně přešly k výkonnějšímu čipsetu Tensor G3. Ten je opět navržen samotným Googlem ve spolupráci s jihokorejskou společností Samsung. To mu sice dává možnost vytvořit si čip dle vlastních potřeb, ale musel využít problemetický 4nm proces Samsungu. Přestože kalifornský softwarový gigant napříč propagačními materiály svůj Tensor G3 vychvaluje, realita je trochu jiná a zdaleka se nejedná o perfektní SoC.

To, že Tensor G3 znovu zaostává za konkurencí, přestože disponuje devíti procesorovými jádry namísto zažitých osmi, není žádná novinka. Ostatně, už dlouho před vydáním obou telefonů se počítalo s tím, že to dopadne přesně takhle. Jak navíc vyplynulo z testů, které provedl kupříkladu známý recenzent Golden Reviewer (viz obrázky níže), Tensor G3 není horší jen v oblasti hrubého výkonu, který se zohledňuje v benchmarcích, ale také v celkové energetické efektivitě. A to i přesto, že Google nakonec srazil jeho frekvence, aby aby nebyl zbytečně energeticky náročný.

Testy grafického jádra také nejsou uspokojující. Tensor G3 využívá GPU s označením Mali-G715, jež přináší podporu hardwarově akcelerovaného ray-tracingu, což může přijít vhod v modernějších mobilních hrách. Jak se ale rychle ukázalo po provedení prvních benchmarků, Tensoru G3 nehraje do karet stabilita GPU, která je politováníhodná.

V disciplíně 3DMark Wild Life Test si byl Pixel 8 dle výsledků zveřejněných leakerem Tech_Reve schopen udržet stabilitu pouhých 52,5 %, jeho dražší bráška pak 58,7 %. Čipset Apple A17 Pro mezitím dosáhl stability 78,9 % a Snapdragon 8 Gen 2, umístěný do Galaxy S23 Ultra, 69 %.

GOOGLE BRÁNIL INSTALACI SOFTWARU PRO ZÁTĚŽOVÉ TESTY

Krátce po vydání řady Pixel 8 se objevily zprávy, že se Google snaží důkazy o nedobrých výsledcích Tensoru G3 zakrýt. Na to, aby již zveřejněné příspěvky stáhnul z internetu, moc samozřejmě nemá, ale zdá se, že uživatelům úmyslně nedovolil nainstalovat si testovací softwary jako Geekbench nebo 3DMark prostřednictvím obchodu Google Play.

Na problém jako jeden z prvních upozornil server Notebookcheck, jenž napsal, že Google blokoval přístup recenzentům, jež telefony obdrželi dopředu na embargo, a posléze také běžným uživatelům. Když se redaktoři pokoušeli populární benchmark Geekbench vyhledat v Obchodu Play, Google je jasně ubezpečil, že aplikace na jejich zařízení nebude fungovat.

Někteří uživatelé argumentovali tím, že se pouze mohly vyskytnout určité problémy s kompatibilitou mezi benchmarky, Tensorem G3 a Androidem 14. Už ale nebylo možné najít odpověď na otázku, proč testovací softwary spolehlivě fungovaly, když byly nainstalovány z neoficiálních zdrojů, tedy mimo Google Play.

Portál Notebookcheck celá problematika zajímala víc, a tak se na podrobnosti zeptal společnosti Primate Labs, vývojářů zmíněného nástroje Geekbench. Od Johna Pooleho, zakladatele firmy a muže stojícího za původní verzí Geekbench, se mu dostalo následující vyjádření:

„Nevíme, proč byl Geekbench 6 na zařízeních Pixel 8 nedostupný (i když máme podezření, že to mělo něco společného s embargem). Nejsme si vědomi žádných problémů s kompatibilitou Geekbench 6 na zařízeních Pixel 8 nebo Pixel 8 Pro.“

AI FUNKCE VE SKUTEČNOSTI NEBĚŽÍ NA TENSORU G3, ALE V CLOUDU

K dalšímu kontroverznímu zjištění se dobral známý YouTuber a recenzent Arun Maini alias Mrwhosetheboss. Přestože se z prezentace Googlu zdálo, že nové AI funkce, určené pro zlepšení kvality fotografií a videí, běží na Tensoru G3, jenž disponuje vylepšeným TPU pro práci s umělou inteligencí, ve skutečnosti se zdá, že jednotlivé vychytávky běží na cloudových serverech.

Přístup k novým AI funkcím vyžaduje permanentní připojení k internetu, což by nemělo být nutné, pakliže by se veškeré procesy odehrávaly přímo v čipsetu. Nicméně, modely pohánějící novinky jako Magic Editor nebo Audio Magic Eraser jsou pravděpodobně tak náročné, že s nimi Tensor G3 nedokáže pracovat samostatně.

„Pro všechny tyto generativní AI věci, pro cokoli, co skutečně musí používat AI k vytváření věcí, jako je tvorba AI tapet, potřebuje Magic Editor trvalé připojení k internetu. [Je to] proto, že každá akce, kterou provedete, musí projít přes servery společnosti Google... Působí to tak pomalým dojmem, že vám to neustále připomíná, že to neběží na zařízení... Opravdu si uvědomíte, že čip Tensor G3 uvnitř tohoto telefonu není úplně na úrovni vlajkové lodi,“ popsal své zjištění YouTuber.

Google přitom ve svém blogovém příspěvku uváděl: „Naše práce s Tensorem se nikdy netýkala rychlostí a posuvů nebo tradičních výkonnostních ukazatelů. Jde o posun v oblasti mobilních počítačů vpřed. A v našem novém čipu Tensor G3 byl vylepšen každý hlavní subsystém, který dláždí cestu generativní umělé inteligenci přímo v zařízení. Zahrnuje nejnovější generaci procesorů Arm, vylepšený GPU, nový ISP a zobrazovací DSP a náš TPU nové generace, který byl navržen na míru pro běh modelů AI společnosti Google.“

Tímto samozřejmě neshazujeme funkce jako takové. Zdály se totiž být velmi užitečné a fakt, že se nahrávají z cloudu, by jejich používání neměl výrazněji zkomplikovat. Když tedy pomineme, že si s nimi v důsledku toho nelze pohrát offline.