Vesmír se v posledních dvou dekádách stal snem hned několika miliardářů, kteří se svými vesmírnými programy zvlášť v předchozích několika letech slaví značné úspěchy.

Tento rok se mezi ty „úspěšné“ dá nepochybně zapsat, do vesmíru totiž na vlastních plavidlech odstartovali hned dva miliardáři, kteří tím odstartovali komerční lety.

Konkrétně se jednalo o let firmy Blue Origin Jeffa Bezose a let společnosti Virgin Galactic Richarda Bransona; ten ale nepřekonal mezinárodně uznávanou Kármánovu hranici vesmíru 100 km nad mořem.

Přečtěte si také: Vědci z Cernu loví částice "duchů". Nový experiment může odhalit tajemství vesmíru

Ačkoli si oba (a zbylí členové posádek) po jednotlivých letech „přivlastnili“ titul astronauta, FAA jeho kritéria zpřísnila.

Nový požadavek je jen jeden, pasažér musí během letu, který překoná osmdesátikilometrovou hranici (USA uznávaný začátek vesmíru) ještě provést buď činnost „nezbytnou pro veřejnou bezpečnost“ nebo přispět k „bezpečnosti lidských vesmírných letů“.

Po novele by si titul mohla zachovat pouze posádka letu Virgin Galactic z 11. 7., který podle nich testoval zážitek z kabiny pro pasažéry, Blue Origin ale před vzletem 20. 7. prohlásila, že cestující nebudou díky autonomii letu muset cokoli dělat.

Ačkoli FAA nemá v podstatě žádný mezinárodní vliv, titul astronauta se podle ní ale nejspíš bude určovat; nepřipadne tak komukoli, kdo hranici vesmíru pokoří.