Informace pocházejí od důvěryhodného zdroje.

Apple bude nejspíš nucen přestat používat Lightning jako jediný konektor na iPhonech, pokud se totiž potvrdí důvěryhodný zdroj americké agentury Reuters, EU to od něj bude vyžadovat.

Evropská unie plánuje zavést univerzální standard konektorů mobilů od všech značek za účelem snížení množství odpadu a tím i dopadu na životní prostředí. Navíc by nová legislativa měla uživatelům výrazně usnadnit práci s mobilními zařízeními.

O jaký univerzální konektor by se jednalo, není jasné, s největší pravděpodobností by se jím ale stalo USB typu C, které využívá většina současných telefonů a oproti Lightningu dosahuje vyšších rychlostí nabíjení i přesunu dat.

Asi největší problém s novým pravidlem by měl právě Apple, skoro celý zbytek trhu se totiž na USB-C adaptoval sám od sebe.

Pokud se zdroj nemýlí, na sepsání zákona se právě pracuje a představen by měl být už toto září, určitě se tak nedotkne letošních iPhonů, v dalších letech by ale už společnost musela novinku zohlednit, nezahodí-li tedy místo toho port úplně. V opačném případě by totiž v EU nemohla prodávat.