Už to byl rok a půl, co byl vydán poslední iPhone SE, čili smartphone od Applu, který je cenově dostupnější a cílí na méně náročné jablečné příznivce. S jeho nástupcem to odjakživa bylo složitější, neboť jsme neustále z různých zdrojů slýchali zprávy o tom, jak jej Apple odložil, popřípadě úplně zrušil. Od té doby se ale patrně leccos změnilo, jelikož server MacRumors nyní přichází s předprodukčními podrobnostmi o tom, co iPhone SE 4 nabídne. Údajně se má dočkat opravdu velkých změn.

SEčka jsme mohli znát jako kompaktní telefony s jedním fotoaparátem a poslední generace dokonce ještě měla tlačítko Domů. Její nástupce má ale být po vizuální stránce postaven na loňském iPhonu 14. Na přední straně pak najdeme displej (nejspíš OLED) s výřezem v horní části, který jinak pokrývá celou plochu, Když tedy nepočítáme tenké rámečky).

I přes onu podobnost s iPhonem 14 se ale ani tentokrát nedočkáme druhého fotoaparátu – iPhone SE 4 dostane pouze jeden snímač spolu s bleskem a jejich umístění na zádech má být podobné jako u předešlých modelů. Jak přesně ale bude zadní strana vypadat, prozatím není jasné.

Ačkoliv fotoaparát nedostane pomocníka v podobě ultra širokoúhlé kamery či teleobjektivu, stejně by mohl leckoho potěšit. Poháněn totiž údajně bude 48Mpx senzorem, což představuje slušný upgrade ve srovnání se současným 12Mpx.

MacRumors dále hovoří o přítomnosti akčního tlačítka, které se objevilo u letošních iPhonů 15 Pro. Slouží jako multifunkční tlačítko nahrazující přepínač hlasitosti, jež si lze plně přizpůsobit a „naprogramovat“. Šasi má také nabídnout prostor pro port USB-C, což ale není až tak překvapivé. iPhone SE 4 jej zkrátka bude muset přinést, pakliže jej tedy Apple chce uvést v členských zemích Evropské unie.

Apple má v současné době používat iPhone SE 4 jako nástroj pro testování interního 5G modemu s kódovým označením Sinope. Jeho nasazení do akce ale nejspíš v blízké budoucnosti nehrozí, protože nedávno bylo oznámeno prodloužení partnerství mezi Applem a Qualcommem, který modemy zajišťoval doposud.

iPhone SE 4 je momentálně v rané fázi vývoje a není jasné, kdy jej Apple plánuje vydat. Jakmile se dozvíme více podrobností, budeme vás informovat.