Letošní generace iPhonů přišla nejen ve znamení konektoru USB-C, ale také jsme se dočkali i důležitých hardwarových změn. Levnější dvojice modelů, čili iPhone 15 a iPhone 15 Plus, obdržely loňský procesor Apple A16 Bionic, zatímco prémiovější dva kousky dostaly první 3nm procesor zvaný Apple A17 Pro.

Jeden by tedy očekával, že stejné SoC dostanou i modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus, jejichž uvedení se dočkáme v příštím roce, ale dle aktuálních spekulací vycházejících z Číny to není pravda. Cupertinský gigant má totiž speciálně pro tyto dva telefony vyrobit úplně nový procesor.

S informacemi měl podle portálu Wccftech přijít uživatel platformy Weibo vystupující pod jménem „Mobile phone chip master“. Namísto toho, aby Apple pro onen tajemný čip znovu využil výrobní proces N3B, má sáhnout po levnějším N3E, za nímž ale i tak stojí tchajwanský velkovýrobce TSMC.

Říká se, že tento krok ve finále přinese snížení počtu tranzistorů a vrstev EUV, což by mělo za následek mírné zhoršení energetické efektivity. Přestože se dá očekávat i určitý výkonnostní propad, odnesla by to hlavně baterie.

V současné chvíli jsem osobně zvědaví, jak se Apple k „horší variantě A17 Pro“ vůbec postaví. iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max překvapily nativní podporou pro hraní AAA titulů jako Resident Evil Village nebo Death Stranding, která je umožněná pěkným zlepšením ve výkonu GPU. Na vyšší úroveň se posunul zejména ray-tracing. Jestli budou takto schopné i iPhone 16 a iPhone 16 Plus, ještě nějakou dobu zůstane záhadou.