Apple své iPhony postupně vylepšuje v různých ohledech. Neustále vytváří nové procesory, aby se výkon posouval dál a dál, fotografům pak naděluje kamery s kvalitnějšími senzory a rok co rok přichází se zajímavými softwarovými funkcemi. Co však už léta stagnuje, je obnovovací frekvence levnějších modelů.

Až do září roku 2021 používal Apple ve svých iPhonech 60Hz obrazovky, které by sice přímo neměly nikoho brzdit, ale kdo má možnost používat plynulejší displej, tak jí zkrátka využije. Takzvané ProMotion obrazovky, jež nabízí až 120Hz frekvenci, poprvé využila dvojice iPhone 13 Pro a Pro Max. Cenově dostupnější zařízení se však stále tohoto upgradu nedočkala.

Mnozí byli překvapeni, když letos během Apple Keynote při představování iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus nezaznělo, že jsou vybaveny ProMotion displejem. Přece jenom, 60Hz frekvence se v dnešní době drží snad jen telefony s cenou pod čtyři tisíce. Zrovna u zařízení, které má u nás počáteční cenu 23 990 Kč (myslíme iPhone 15), by se tedy alespoň těch 120 Hz očekávat mohlo. Ale vlastně by mě nepřekvapilo, kdyby tomuto mému výroku někdo oponoval slovy „Je to Apple, tak co čekáš“.

Z oněch nepěkných 60 Hz by se mohl konečně dostat až iPhone 16. O vyšší frekvenci nedávno hovořil leaker Majin Bu (příspěvek byl smazán). Ten navíc dříve mluvil s renomovaným analytikem a expertem přes displeje Rossem Youngem, jenž mu sdělil, že bude displeje pro iPhone 16 dodávat čínská společnost BOE, která zajistí LTPO panely (ty umožňují proměnlivost frekvence). V takovém případě by mohla frekvence poskočit na 120 Hz, ale ve hře jsou samozřejmě i varianty, že bude provedeno zvýšení pouze na 90 Hz. Na bližší detaily si zkrátka budeme muset ještě počkat.

iPhone 15 a iPhone 15 Plus přináší procesor Apple A16 Bionic, 48Mpx fotoaparát, konektor USB-C a Dynamic Island. Více podrobností si o nich můžete přečíst v našem samostatném článku. Kdyby vás pak zajímaly detaily o Pro modelech, které dostaly titanové tělo, 3nm čipset A17 Pro a akční tlačítko, přečíst si je můžete zde.