Čerstvě představené iPhony 15 půjdou na pulty obchodů zítra, avšak již nyní máme k dispozici řadu informací přímo od uživatelů, neboť padlo embargo na recenze. Novináři a recenzenti, jež nové vlajkové lodě obdrželi s předstihem, tak mohou s fanoušky sdílet své dojmy a výsledky testů.

Nikoho asi zrovna nepřekvapí, že je internet v současné době plný benchmarků procesoru A17 Pro a také článků, které podrobně rozebírají plusy a minusy všech modelů iPhonu 15. Co spotřebitele častokrát velmi zajímá dřív, než se pustí do samotné koupě zařízení, je celková výdrž jeho baterie. Pojďme se tedy podívat, jak si v této oblasti vede nová generace mobilů pocházející z amerického Cupertina.

Testy výdrže provedl například známý čínský tvůrce Geekerwan. Jeho graf bohužel poukazuje na tristní výsledky nejdražšího letošního modelu nesoucího označení Pro Max. Ten byl totiž předehnán svým předchůdcem, ale také modelem iPhone 15 Plus.

Zdá se, že za vše paradoxně nese zodpovědnost čipset Apple A17 Pro. Přestože je vyráběn modernějším procesem, což má zajistit nejen vyšší hrubý výkon, ale také lepší energetickou efektivitu, modely jím disponujícím vykazují horší výdrž než ty iPhony, které zůstaly u Apple A16 Bionic.

Grafu Geekerwana dominuje iPhone 15 Plus, a to s výdrží 9 hodin a 17 minut. iPhone 15 Pro Max, ačkoliv nabízí o 39 mAh větší baterii, dovedl fungovat pouze 7 hodin a 13 minut, čili o více než dvě hodiny kratší dobu. iPhone 14 Pro Max mezitím ve stejných testech vydržel 7 hodin a 55 minut chodu. Stejný úkaz jako u modelů Pro Max je také u levnějších zařízení Pro – u iPhonu 15 Pro byla naměřena doba 6 hodin, zatímco u iPhonu 14 Pro 6 hodin a 44 minut.

Budeme pouze doufat, že Apple tyto nedostatky spojené s kontraproduktivitou A17 Pro opraví softwarově. V opačném případě budou letošní iPhony Pro slušným fiaskem, co se výdrže týče.

iPhone 15 Pro/Pro Max čelí i přesto v Česku mimořádně velkému zájmu. Dodací lhůta se protáhla o několik týdnů, jak jsme vás nedávno informovali zde.