Zrovna včera jsme vás informovali o fotoaparátu letošních iPhonů. Všechny modely se podle zprávy známého leakera mají pochlubit 48Mpx snímačem s clonou f/1,7, ale nyní zjišťujeme, že to bude to mít háček. Levnější dvojice modelů totiž sice dostane snímač se stejným počtem megapixelů jako loňské iPhony 14 Pro a Pro Max, ale přesto budou horší.

Server MacRumors informoval o tvrzení známého leakera Digital Chat Station, který je přesvědčen, že iPhony 15 Pro a Pro Max dostanou stejný senzor jako jejich předchůdci, který je velký 1/1,28 palce. Levnější iPhony 15 také dostanou 48Mpx snímač, ale bude menší – měřit má 1/1,5 palce, v důsledku čehož poskytne o něco nižší kvalitu než loňské Pro modely.

I tak je ale dobré připomenout fakt, že standardní iPhony 14 mají fotosenzor o velikosti 1/1,9 palce, a navíc pracuje pouze s rozlišením 12 Mpx. Ačkoliv tedy letošní základní dvojice nebude moct v této oblasti konkurovat loňské Pro dvojici, ve srovnání se svými předchůdci bude mít o 27 % rozměrnější senzor.

Větší senzor s sebou přináší hned několik užitečných výhod. Zaprvé, je schopen zachytit více světla, což se hodí zejména ve chvíli, když se nacházíte v podmínkách se slabým osvětlením. Navíc je schopen poskytnout širší dynamický rozsah a lepší barevnou přesnost, v důsledku čehož budu vaše fotografie vypadat ještě o chlup lépe.

Nová generace iPhonů má přinést zdražení u dvou vyšších modelů, nicméně základní dvojka svou cenu zachová. Takový názor má alespoň analytik Tim Long, jak jsme vás informovali zde.