Jedním se zřejmých vylepšení, které mnozí od iPhone 14 očekávali, je rozšíření 120Hz obnovovací frekvence z vlajkových Pro modelů na celou sérii. Plynulejšího uživatelského prostředí se ale u běžných modelů podle několika úniků nedočkáme.

Začněme rekapitulací. Z předešlých úniků víme, že iPhone letos nejspíš přijde o vystupující kamerový modul a ikonický výřez, ze kterého se nejspíš stane dvojitý průstřel. Zvýší se také velikosti pamětí, a to jak vestavěných, tak operačních.

I když mluvíme o tom, že se 120Hz obnovovací frekvence přes line-up nerozšíří, možná nezůstaneme ani na 60 Hz. Aby Apple stále Pro modely odlišoval, mohl by zbytek série dostat příjemných kompromisních 90 Hz. Toto číslo již sice s dostupností 120 Hz displejů není časté, využil ho ale třeba Google Pixel 6.

Špatnou zprávou je ale uniklá zpráva o pokračování spolupráce s firmou BOE, která značí zachování displejů podobných těm současným. Firma totiž Applu dodává LTPS OLED displeje, které na rozdíl od LTPO displejů nenabízí tak vysoké obnovovací frekvence, hlavně ale nedokážou v rámci adaptivního snížení této frekvence dojít na nízká čísla.

Právě adaptivní úprava obnovovací frekvence je ale přitom klíčem, když se o vyšších maximech bavíme, běžet celou dobu na 120 Hz by totiž baterii dostalo na nulu opravdu rychle. Zatímco LTPO nabízí snížení frekvence až na 1 Hz, když se koukáte na statický obrázek, LTPS se nedostane daleko pod 50 Hz.

Jak bylo zmíněno, Apple nemusí nakonec čísla zdvihat vůbec, je ale pravděpodobné, že, ač málo adaptivního, se 90Hz displeje dočkáme alespoň u Max modelu, který bude letos novinkou.