Google měl tento podzim co předvádět. S představením nové série telefonů přichází i nová verze operačního systému Android a vlastní čipset společnosti. Tak si tyto novinky pojďme shrnout.

PIXEL 6 A PIXEL 6 PRO

Jak lépe začít shrnutí eventu Google než jeho vlastní sérií telefonů. Pixel si letos zažívá hned několik poprvé; na první pohled je to vystupující kamerový modul, který bude od zbytku mobilů odlišovat jak Pixel 6, tak Pixel 6 Pro.

Ve výstředním kamerovém modulu se schovávají kamery, které se u Pixelu po delší době výrazně vylepšují. Dostanou nové funkce jako Motion Blur, 360° fotky, 4 módy stabilizace, zajímavý portrétový režim či „Magickou gumu“.

Vylepšením prošel i displej. Nově se jedná o 6,4" a 6,7", QHD+ a FHD+ LTPO AMOLED panel. Tato technologie umožňuje výrobcům z displeje vytáhnout vysoké rozlišení i obnovovací frekvenci, aniž by tím kompletně zlikvidovali životnost baterie.

Právě baterie ze slušných 4 000 mAh vyrostla na 4614 mAh a 5003 mAh, vyšší údaj pochopitelně patří Pixel 6 Pro.

Oba Pixely dostávají optickou čtečku otisků prstů pod displejem, další novinka pro tuto sérii.

Pixel 6 začíná na 599 dolarech (asi 13 300 Kč nebo 516 euro) za 8 GB RAM a 128 GB interního uložiště, Pixel 6 Pro pak na 899 dolarech (asi 20 000 Kč nebo 775 euro) za 12 GB RAM a 128 GB uložiště. Nově je také možné telefon získat v rámci předplatného. Pro varianta oproti té základní kromě lepšího displeje a designu nabídne rychlejší nabíjení či větší kamerový senzor.

Už v květnu/máji se na internet dostaly informace o atypickém kamerovém modulu, a ještě v měsíci předcházejícím jsme zaslechli o plánovaném vlastním čipsetu, který se do nových mobilů dostal také.

TENSOR ČIPSET

Ano, už i Google se odpoutal od velkovýrobců mobilních čipsetů a své vlajkové lodě vybavuje čipy vlastní produkce. Nemíří konkrétně ke konkurenci smetajícímu převratnému výkonu, do mobilů chce Tensorem společnost dostat sílu umělé inteligence a strojového učení.

I po stránce rychlosti se jedná o slušný kousek. Sice nemůže konkurovat vlajkové lodi Qualcommu, oproti Snapdragonu 765G 5G z Pixel 5 je ale Tensor co do procesoru rychlejší o 80 % a co do grafických výpočetních kapacit je dokonce lepší o 370 %.

Jinak se jedná o 5nm čip s 8jádrovým CPU (v konfiguraci 2 + 2 + 4) a 20jádrové Mali G78 GPU.

ANDROID 12

Poslední z velkých novinek je verze operačního systému Android 12. Ta přináší mnoho vylepšení hlavně po vizuální stránce, přichází s ní totiž „Material You“, jak Google styl grafiky nazývá.

Nové Pixely budou pochopitelně nový operační systém využívat, aktualizovat na něj mohou majitelé už od Pixelu 3. Ostatní výrobci budou aktualizace zřejmě nabízet také, bude ale záležet na firmě, a hlavně na stáří telefonů.

Mezi novinky související s bezpečností patří třeba ukazatel používání kamery či mikrofonu, možnost poskytnutí pouze přibližné lokace některým aplikacím nebo možnost globálního vypnutí mikrofonu i kamer.

Zlepší se i spotřeba baterie, o dalších z nejzajímavějších funkcí jsme dokonce natočili video.