Francouzský dozorčí orgán ANFR nechal v zemi zastavit prodeje oblíbeného, tři roky starého chytrého telefonu Apple iPhone 12 poté, co naměřil vyšší hodnotu měrného absorbovaného výkonu (SAR), než dovolují bezpečnostní předpisy. Na první pohled se může zdát, že Applu nic vážného stát nemůže, a to právě kvůli stáří modelu a jeho upadající popularitě, která s tím úzce souvisí, avšak důsledky pro cupertinskou firmu mohou být dalekosáhlejší.

Náměstek francouzského ministra pro digitální ekonomiku Jean-Noël Barrot už před pár dny sdělil, že poznatky ANFR byly předány úřadům dalších členských států Evropské unie. Už tehdy se problémem začalo zabývat Německo a jeho Federální síťová agentura (BNetzA) a nyní je Apple také pod drobnohledem Belgie.

Ta podle agentury Reuters včera napsala, že přezkoumá potenciální zdravotní rizika spojená s iPhonem 12. Předpisy vycházející z Evropské unie, které mají za cíl omezit vyzařování elektromagnetických vln, se snaží předcházet vzniku určitých typů rakoviny uvnitř našeho organismu, a to na základě některých studií.

„Okamžitě jsme požádali IBPT (Belgický institut pro poštovní služby a telekomunikace) o potvrzení nebo alespoň o analýzu, která v současné době probíhá,“ uvedl pro Reuters Mathieu Michael, belgický státní tajemník pro digitalizaci.

Fakt, že už se kontroverzí iPhonu 12 zabývá i Belgie, zvyšuje vyhlídky na zákaz prodejů v dalších evropských zemích. Očekávat se mohou také razantnější kroky typu stažení všech jednotek z oběhu, čímž už dříve vyhrožoval francouzský ministerský náměstek.

Apple se už stihl k situaci vyjádřit a výsledky testů francouzského úřadu zpochybnil předložením poznatků nejen svých, ale také laboratoří třetích stran. Čerstvá zpráva agentury Bloomberg ale nasvědčuje tomu, že měl Apple o celé situaci daleko větší povědomí, než se mohlo zdát.

Renomovaný insider Mark Gurman ve svém článku pro Bloomberg uvedl, že výrobce iPhonů doporučil pracovníkům technické podpory, aby neposkytovali žádné informace spotřebitelům, kteří mají z iPhonu 12 obavy.

Na dotazy ohledně zjištění francouzských úřadů mají odpovídat, že Apple nemá k situaci co říct. Pracovníci také mají zamítat související žádosti o vrácení nebo výměnu jednotek, pakliže na to spotřebitelé nemají nárok v souladu se zásadami Applu –⁠ tedy pokud si telefon nepořídili během posledních dvou týdnů.