Významnou vlnu vyšetřování iPhonu 12 odstartovaly testy francouzské Národní agentury pro rádiové frekvence (ANFR), podle nichž tři roky starý telefon od amerického výrobce Apple přesáhnul povolené hodnoty pro měrný absorbovaný výkon (SAR). Hned nato byl ve Francii stažen z prodeje a poznatky dozorčího orgánu směřovaly k úřadům dalších členských zemí EU.

Apple se proti zjištění ANFR téměř okamžitě ohradil. Úřadu předložil výsledky svých testů a také zjištění laboratoří třetích stran, které měly dokázat, že iPhone 12 v žádném případě neohrožuje zdraví svých spotřebitelů. I přesto se však telefonem začalo zabývat Německo, Belgie, Nizozemsko či Itálie.

Když Apple zjistil, že už mu teče do bot a teoreticky mu může hrozit stažení jednotek z oběhu v některých státech, slíbil zavedení softwarové aktualizace, která má problém s vysokou úrovní radiace řešit.

Update měl být zaveden lokálně, čili pouze ve Francii, ale o jeho rozšíření mezi své obyvatele požádala také italská vláda. Belgie dokonce prosila o zpřístupnění aktualizace majitelům iPhonu 12 ze všech členských států Evropské unie.

K dnešnímu dni již byla aktualizace schválena francouzskými úřady, jak upozornila agentura Reuters. To znamená, že by se iPhone 12 mohl znovu vrátit na pulty tamních obchodů.

Podle stanoviska ANFR testy v akreditované laboratoři potvrdily, že je aktualizace schopna uvést hodnotu SAR zpět do souladu s regulačním limitem.

„Francouzská Národní agentura pro frekvence (ANFR) dokončila ověření aktualizace navržené společností Apple pro iPhone 12. Testy potvrdily, že tato aktualizace softwaru umožňuje, aby zařízení splňovalo ‚členský‘ lokalizovaný limit SAR, a tedy vyhovovalo platným normám. ANFR požádal společnost Apple, aby aktualizaci rozšířila na všechny telefony,“ uvádí.