Intel před nedávnem odhalil první procesory využívající modernější výrobní proces Intel 4, které jsou označené jako Meteor Lake. Již 14. prosince se mají dostat do prvních notebooků a nabídnout mají výkonnější integrovanou grafiku, speciální výbavu pro práci s umělou inteligencí nebo nový typ úsporných jader. Teď se ale od Intelu dozvídáme bližší detaily týkající se již dobře zažitých P-jader a E-jader.

Přestože se očekává výrazně lepší energetická efektivita i nárůst hrubého výkonu, po stránce architektury mají být výkonná jádra Redwood Cove a efektivní jádra Crestmont velice podobná jako u minulé generace (Raptor Lake), která používala jádra Raptor Cove a Gracemont.

Podrobnosti odhalil v rozhovoru pro čínský portál ITHome viceprezident Intelu a šéf divize zabývající se designem SoC Timothy Wilson (upozornil na něj server Wccftech). Ten vysvětlil, že Intel nemá tendenci pouštět se do výraznějších experimentů s architekturou jader, když přechází na nový výrobní proces, a spíš se snaží hrát více na jistotu.

„Jakmile dosáhneme stabilního chodu procesu, máme ve zvyku udělat větší skok vylepšením architektury. Protože se tedy jedná o naši novou velkou uzlovou aktualizaci a můžeme také získat výhody energetické účinnosti Intel 4, provedli jsme jen velmi málo změn v architektuře jader, takže jsou architektonicky velmi podobná jádrům E a P Raptor Lake,“ uvedl.

Letos je to ostatně poprvé, co Intel pro mobilní procesory nasadil do akce technologii EUV (extrémní ultrafialové záření) a čipletový design. Spotřebitelé, kteří si brousí zuby na ještě větší mezigenerační posun, by tak měli vyhlížet spíš příchod generace Arrow Lake v druhé polovině příštího roku.

Co se týče P-jader u řady Meteor Lake, Intel ve svých materiálech zmiňuje zlepšení efektivity nebo zvýšení propustnosti. Efektivní jádra pak mají na vyšší úroveň posunout počet instrukcí na cyklus (IPC) nebo výkon při práci s umělou inteligencí. Nesmíme zapomenout také na nová jádra – LP E-jádra – která se postarají o ty nejméně náročné úlohy za účelem šetření energie.