To, co se nepodařilo Rusku, dokázala Indie. Její sonda Chandrayaan-3 se stala vůbec první, která přistála v regionu jižního pólu Měsíce. Zde podmínky ztěžuje méně slunečního svitu, na který většina sond spoléhá kvůli výrobě elektřiny. I proto se dosud o zkoumání této části Měsíce nikdo vážněji nepokusil. Teprve před pár dny byla neúspěšná ruská sonda Luna-25 a teď už zdárná Chandrayaan-3.

Indie se přistáním dozajista zapíše do historie. Kromě prvenství v přistání u jižního pólu je totiž po USA, Rusku a Číně teprve čtvrtou zemí, které se podařilo na Měsíci vůbec přistát. Indický předseda vlády Narendra Modi řekl, že úspěch této mise jeho zemi posouvá k první misi s astronauty. S nimi se na Měsíci dosud podařilo přistát pouze USA.

Chandrayaan-3 trvalo 22 dní, než ze Země 8. srpna doputovala na oběžnou dráhu Měsíce. Přistávací modul se oddělil 18. srpna a začal se připravovat na středeční přistání. Na povrchu bude sonda provádět vědecký výzkum spojený s prostředím i kompozicí půdy. Mise značí pro zemi velký úspěch po sondě Chandrayaan-2, která do povrchu Měsíce narazila.