Využívání cloudových úložišť s sebou nese řadu benefitů. Data, ke kterým obvykle není nutný akutní přístup (např. fotografie a videa z dovolených), lze uchovávat mimo zařízení s omezenou kapacitou disku a zároveň je možné k nim přistupovat z jakéhokoliv zařízení.

Pokud vlastníte nějaká zařízení od Applu, nebo si přímo libujete v jablečném ekosystému, budete pravděpodobně využívat iCloud. Jestliže ale někdy budete chtít data přenést do jiné služby tohoto typu, nečeká vás zrovna procházka růžovým sadem. Nové nařízení Evropské unie by ale mohlo celý proces značně usnadnit.

Agentura Reuters informovala, že se představitelé EU po sedmi hodinách diskuzí dohodli na takzvaném Data Actu, který byl poprvé navržen v loňském roce. Legislativa nejenže omezí moc technologických gigantů, ale za cíl má také usnadnit život samotným uživatelům, a to poskytnutím „větší kontroly“ nad jejich daty.

Podle Reuters bude ve finále snazší přenášet data mezi různými cloudovými úložišť, nicméně benefitů pro spotřebitele bude daleko více. Zákon ustanoví opatření proti nezákonnému předávání údajů poskytovateli cloudových služeb a teoreticky by také mohl standardizovat určitý systém propojení mezi jednotlivými aplikacemi.

„Dnešní dohoda o Data Actu je milníkem v přetváření digitálního prostoru... jsme na cestě k prosperující datové ekonomice EU, která je inovativní a otevřená – podle našich podmínek,“ vyjádřil se k situaci Thierry Breton, eurokomisař pro vnitřní obchod.

Obavy však vyjádřil zákonodárce Damian Boeselager, podle jehož slov je sice dohoda velmi znepokojivá, avšak naději vidí v možnosti rozhodnutí přezkoumat a zrušit. Příliš širokou působnost zákona kritizovala také asociace The Information Technology Industry Council (ITI).