Tvořit webové stránky jde dnes již bez psaní složitého kódu, dopomůže vám k tomu spousta dostupných nástrojů. Jeden teď představuje i Microsoft. Samostatná služba se jmenuje Power Pages a dříve existovala jako součást setu Power Apps.

„Power Pages jako nový samostatný produkt umožňuje každému, bez ohledu na jeho technické zázemí, vytvořit efektivní platformu pro tvorbu moderních a bezpečných webových stránek,“ píše Charles Lamanna z Microsoftu. Dodává, že přes jednoduchý základ má platforma možnost pokročilého přizpůsobení.

Služeb podobných Power Pages rozhodně není nedostatek, Microsoft se především chce odlišit integrací třeba s jeho Visual Studiem, které už teď využívá obrovská část vývojářů. Nebude chybět podpora GitHubu či Azure DevOps a dalších služeb, se kterými se velká část webových vývojářů zná.

Samotné prostředí pro úpravu stránek bez psaní kódu nabízí možnosti pro přidání a stylizaci textu, konfiguraci a publikaci šablon, videí, obrázků i formulářů. Přístupy budete moct nastavit na bázi rolí, což firmám umožní třeba limitovanější přístup k administraci pro zaměstnance.

Už ze základu jsou připraveny šablony webových stránek, které můžete rovnou publikovat. Ušetříte si tak práci třeba s kontaktním formulářem. Součástí je i znalostní báze, která uživatelům s tvorbou stránek poradí. Dozví se i jak modelovat data či jak pracovat s komponenty.

„Lidé si často myslí, že vývoj webových stránek bez programování je užitečný pro základní projekty, jako jsou stránky pro prezentaci firemního profilu nebo stránky blogu. Power Pages je platforma podnikové třídy pro vytváření řešení, která optimalizují obchodní pracovní postupy,“ dodává ještě Lemmanna.

I přes saturaci trhu je pro podobné nástroje stále místo, 28 % malých firem totiž stránky stále nemá. 44 % pak jejich tvorbu minulý rok alespoň plánovalo.