Když se spekulovalo o dnes již představeném headsetu od Applu, očekávalo se, že dostane označení Reality Pro. Z toho důvodu bylo tedy docela překvapením, že jsme se na WWDC setkali s názvem Vision Pro. To, zda je to lepší jméno, nebo ne, mi soudit nepřísluší, ale zato mohu říct, že se trochu obávám, zda se současným názvem nebude mít Apple v Číně problém. Huawei by mu mohl pěkně zavařit.

Čínský server MyDrivers informuje o tom, že tamní technologický velikán má již jméno Vision Pro zaregistrované více než čtyři roky. Ochranná známka byla vystavena konkrétně v květnu 2019, jak dokazuje výpis z databáze zobrazený na snímku níže. Značka měla být údajně schválena pro zboží/služby zahrnující LCD televizory, náhlavní zařízení virtuální reality, rádiová zařízení apod.

Situace může trochu evokovat myšlenku, že se Huawei nějakým způsobem dozvěděl o plánovaném označení Apple headsetu a drze si vystavil ochrannou známku, ale s nejvyšší pravděpodobností tomu tak nebylo. Čínský gigant totiž vydal pár zařízení pod značkou Vision – nejznámější jsou asi chytré brýle Huawei Vision Glass – a tak se zamluvení jména Vision Pro nelze tolik divit.

Pokud by se s pojmenováním nového AR/VR headsetu skutečně objevily komplikace, Apple by jej mohl buď v Číně přejmenovat, anebo je ve hře také odkoupení ochranné známky přímo od Huaweie. Podobně to firma měla kdysi udělat v případě iPadů, poznamenává server WCCFTECH.

Apple Vision Pro bude ve Spojených státech dostupný již začátkem příštího roku s cenovkou 3 499 dolarů, později se rozšíří do dalších koutů světa. Podrobnosti o jeho hardwarové i softwarové výbavě jsme podrobně psali zde.