Výroba čipů je docela riskantním odvětvím. Zatímco některým společnostem se daří a generují čím dál větší zisk, jiné z nejrůznějších důvodů strádají a oblast opouští (jako například nedávno Oppo). Možné riziko neúspěchu ale patrně neodrazuje čínského technologického velikána Honor, který jez znám především pro své smartphony a jejich příslušenství, aby se do segmentu pustil.

Jak informoval čínský server South China Morning Post (SCMP), Honor založil novou dceřinou společnost pojmenovanou Shanghai Honor Intelligent Technology Development Co. Pracuje se základním kapitálem 100 milionů jüanů, což v přepočtu činí více než 310 milionů korun, o čemž měla údajně informovat agentura Qichacha, specializující se na poskytování obchodních dat a analýz.

Podle SCMP se nová jednotka dle dostupných informací zaměřuje na „návrh čipů, prodej a související služby a vývoj aplikačního softwaru umělé inteligence“. Z vyjádření samotné společnosti Honor pak vyplynulo, že se společnost stane jedním z pěti výzkumných center nacházejících se Číně, jejichž cílem je „vývoj základního softwaru, grafických algoritmů a řešení v oblasti komunikace a fotografování.“

Situaci okomentoval také generální ředitel Honoru Zhao Ming, jenž podle několika čínských médií naznačil, že specifické cíle čipové jednotky budou sjednány na základě toho, co bude zrovna potřeba vyrábět.

Uvidíme, jak se Honoru v této oblasti povede. Jeho konkurent Oppo se z ní nedávno stáhl kvůli celkovému úpadku trhu se smartphony a nejistotou spojenou s globální ekonomickou situací, jak jsme vás samostatně informovali zde.

Nutné je ale podotknout, že Honor stále roste. V loňském roce se mu podařilo zvýšit celkový počet dodávek na domácím trhu o 30 %, přestože řada dalších čínských výrobců skončila se ztrátou.