HDD pomalu mizí z nových počítačů. Stále více zákazníků raději sahá po dražším, ale rychlejším řešení, které nabízí SSD disky. HDD úložiště zažilo za druhý kvartál tohoto roku propad 33 % oproti stejnému období minulého roku. Částečně za to ale může i rostoucí inflace a méně kupců počítačových komponentů.

Veškerých objednávek HDD za období bylo jen 45 milionů, číslo velmi vzdálené 162 milionům kusů za kvartál v roce 2010. Takže i přesto, že technologické pokroky na poli HDD stále jsou a zvyšují jejich hustotu uložených dat, rychlost v tomto případě prostřednictvím SSD úložišť evidentně jasně vyhrává.

Nejméně počet klesal v odvětví podniků. Tady se vymření HDD ani nečeká, cloudová úložiště stále potřebují levné řešení s vysokou hustotou dat, které je navíc nadmíru energeticky úsporné. S rostoucím množstvím dat, které je třeba digitálně uschovávat, tady nejspíš poptávka setrvá.

Kde ale poptávka rapidně klesá, je trh s HDD pro notebooky. Tam jsou stále častěji využívána uložiště na bázi SSD. Poptávka klesá i u počítačů, kde uživatelé rovněž hledají rychlejší řešení. SSD navíc rozhodné neplánuje brzdit. Díky zlevnění waferů potřebných pro jejich výrobu se dá čekat, že se dostupností budou HDD přibližovat.