Výměna klasického HDD za rychlý SSD se řadí mezi nejvýraznější upgrady počítače, které může uživatel provést. Projeví se už při samotném spouštění PC. Proces, který trval v některých případech i dlouhé minuty, najednou stroj zvládne za pár sekund. Důvodem je to, že SSD nabízejí několikanásobně vyšší rychlosti čtení a zápisu souborů než klasické disky s plotnami.

Přečtěte si také: Samsung 980 PRO - to nejrychlejší SSD co můžete sehnat

Nemusí to ale platit vždy. Společnost Seagate uvádí na trh pevný disk, který se parametrům běžných SSD pro rozhraní SATA vyrovná. HDD Seagate Mach.2 Exos 2X14 dosahuje při sekvenčním čtení, respektive zápisu rychlosti až 524 MB/s, což z něj dělá vůbec nejrychlejší pevný disk. Umožňuje to technologie Multi-Actuator, která rozděluje hlavičky pro zápis a čtení dat mezi dva autonomní svazky ramen. Plotny rotují standardně rychlostí 7200 otáček. Daní za výkon je ale vyšší spotřeba, v klidu 7,2 W a při velké zátěži až 13,5 W. 

Seagate Mach.2 Exos 2X14 má vlastní 256MB multisegmentovou cache a nabízí kapacitu 14 TB – v podstatě jde o dva 7TB disky uzavřené v jedné 3,5palcové šasi vyplněné heliem. Kapacita disku napovídá, že je určen spíše pro servery než běžné počítače, což potvrzuje i serverové rozhraní SAS s propustností 12 Gb/s. Jinými slovy, ke svému hernímu PC jej pravděpodobně nepřipojíte.

HDD Mach.2 Exos 2X14 je příslovečnou první vlaštovkou. Na podobných technologiích pracují také Toshiba a Western Digital, takže za pár let by se rychlé HDD mohly stát standardem.