Grafické karty trápí nedostatečná produkce už od začátku tohoto roku, od té doby jsou také skutečné ceny vysoko nad těmi doporučenými.

Dostupnost, a to jak finanční, tak fyzickou, těchto zařízení v Německu a Rakousku monitoruje web 3Dcenter, a právě jeho zpráva z konce října/októbra ukazuje další zdražování grafických karet.

Podle zprávy se o něco snížila dostupnost a s tím i vzrostly ceny, a to velmi výrazně.

Architektura RDNA 2 je nyní na 201 % doporučené prodejní ceny (MSRP), Ampere Nvidie na 188 %. To zdaleka neodpovídá pozitivním odhadům ze začátku srpna.

Konkrétně jde oproti začátku minulého měsíce o rozdíl 18procentních bodů u AMD a o rozdíl 16procentních bodů u Nvidie. To je nejrychlejší nárůst od května/máje.

Na grafické karty za dostupné ceny nebo alespoň poblíž MSRP, si nejspíš budeme muset ještě počkat, a určitě to nebude krátké čekání.

Generální ředitel Intelu nedávno v rozhovoru pro CNBC uvedl, že Nedostatek důležitých polovodičů může pokračovat až do roku 2023. Nejkritičtější okamžik pro jeho společnost je právě nyní. V roce 2022 očekává pravidelný růst zásob, ale situace se má stabilizovat až v roce 2023.