Přelom minulého a tohoto roku započal problém s dostupností počítačových dílů, který ze stavby vlastního desktopu vytvořil sci-fi, nebo jste za něj dali alespoň „futuristickou“ cenu. Situace se ale v současnosti stabilizuje.

Grafické karty od Nvidie se dostávají stále blíže doporučeným prodejním cenám (MSRP) díky zvýšené dostupnosti, zatímco zařízení AMD mírně zdražují.

Asi před měsícem se ceny „grafik“ obou největších výrobců stabilizovaly zhruba 50 % nad doporučenou prodejní cenou po pádu z často 400% příplatku.

Ačkoli už asi podobně rychlé pády nezažijeme, u Nvidie trend nastiňuje možnost vrácení k normálu koncem tohoto roku, a to především díky stabilní produkci jejich grafických čipů Ampere.

Naopak je tomu u zařízení AMD, kvůli potížím s produkcí čipů jejich 7nm architektury, které se využívají při výrobě desktopových RDNA 2 RX 6000 grafických karet, zažívá u cen mírně stoupající trend.

Za zmínku stojí úsilí Nvidie, aby co nejméně z jejich karet končilo v rukou provozovatelů tzv. „kryptofarem“. Zařízení pro tyto účely společnost prodávala separovaně pod zkratkou CMP. Dále také začala blokovat těžbu kryptoměn u všech nových karet označených zkratkou LHR, více se dočtete v našem článku.

Problém AMD spočívá v nedostatečné produkci jejich čipů, přednost totiž dostává procesorová architektura Zen 3, situace se tak nejspíš v nejbližší době výrazně nezlepší.

Po více než půlročním období přestřelených cen grafických karet se konečně svítá na lepší časy, ještě je ale pořád hodně věcí, které se mohou pokazit.