Nedostatek důležitých polovodičů může pokračovat až do roku 2023, odhaduje generální ředitel společnosti Intel. To by znamenalo, že sehnat nové grafické karty a konzole PlayStation 5, Xbox Series X/S a Nintendo Switch OLED bude nadále obtížné.

Pat Gelsinger v rozhovoru pro CNBC vysvětlil, že nejkritičtější okamžik pro jeho společnost je právě nyní. V roce 2022 očekává pravidelný růst zásob, ale situace se má stabilizovat až v roce 2023.

„Nyní se nacházíme v nejhorší době. Každé čtvrtletí příštího roku si polepšíme, ale rovnováha mezi nabídkou a poptávkou nastane až v roce 2023,“ říká Gelsinger pro CNBC a dodává, že v případě Intelu se problémy netýkají jen nedostatku čipů, ale i dalších klíčových komponentů. Intel mimo jiné trápí i nedostatek LCD a součástek Wi-Fi.

Pesimistický odhad generálního ředitele Intelu se shoduje s odhadem společnosti Toshiba a částečně i s odhadem Lisy Su, generální ředitelky konkurenčního AMD, která před několika měsíci uvedla, že krize v oblasti polovodičů bude pokračovat po celý rok 2022, avšak s postupným zlepšováním ve druhé polovině roku díky novým továrnám.