Nedávno se objevil první CPU test čipsetu M2 Ultra v benchmarku Geekbench a jak jsme očekávali, krátce nato se vynořily i testy grafické jednotky. Ta letos využívá celkově 64 jader a jak se ukázalo, je schopna podávat výrazně lepší výsledky než v případě loňského M1 Ultra.

M2 Ultra byl konkrétně otestován v disciplínách Geekbench 5 OpenCL a Geekbench 6 Metal, přičemž výsledky se mimořádně liší. V prvním zmíněném testu se mu povedlo získat 131 095 bodů, z čehož vyplynulo, že jeho GPU dosahuje o 50 % horších výsledků než Nvidia GeForce RTX 4080 (o RTX 4090 pak raději ani nemluvíme). Na druhou stranu, v testu Metal, který je optimalizovaný pro Apple, si vysloužil skóre 220 674. Pomalejší než RTX 4080 byl tedy tentokrát o pouhých 10 %.

Výsledky OpenCL jsou celkově pro srovnání výkonu grafických karet/čipů relevantnější. Pokud se tedy zaměříme spíše na ně, zjistíme, že se M2 Ultra přibližuje spíše RTX 4060 Ti 8GB, což je karta určená pro mainstreamové uživatele a méně náročné profesionály.

Pokud se ale zaměříme čistě na mezigenerační posun, dospějeme k tomu, že M2 Ultra na tom není zas tak špatně. Ve srovnání s předchůdcem je totiž v OpenCL klidně o více než 60 % lepší. V Metal benchmarku pak dosáhl o 46 % vyššího skóre.

Jinými slovy, M2 Ultra stále nelze považovat za čip, o kterém by se dalo říct, že roznese na kopytech konkurenci. V single-core výkonu procesoru za vlajkami Intelu i AMD zaostává, v multi-core se s Intelem více méně srovnává, ale na poli GPU může soupeřit tak maximálně s levnějšími modely grafických karet nové generace. Výrazně lépe ale půjde výkon soudit až ve chvíli, co budou Mac Pro nebo Mac Studio s tímto čipem podrobeny recenzím.