Google má s Evropskou unií hned několik problémů, jedná se o údajné porušování GDPR i antimonopolních zákonů. Právě kvůli porušení druhého ho EU odsoudila už v roce 2017.

Zmíněný soud, který uložil pokutu 2,4 miliardy eur (asi 60,5 miliard korun), nebyl dosud ukončen, Google se proti němu totiž odvolával. Teď bylo jeho odvolání zamítnuto.

Definitivní ne to ale stále není, zatímco dosud případ projednával obecný soud Evropské unie, Google a jeho mateřská společnost Alphabet se ještě mohou odvolat k soudu spravedlnosti Evropské unie; nejvyššímu soudu společenství.

Google byl konkrétně žalován za to, že svou srovnávací službu Google Shopping ukazoval na vršku vyhledávání, a tak využil vlastnictví vyhledávače ve prospěch své služby a omezení konkurence.

Tato stížnost byla podána už v roce 2009; to dobře ilustruje, že rychlost není jedním ze silných atributů evropského soudnictví. EU ale na druhou stranu umožňuje sankcionovat i nadnárodní společnosti s pákou velkého celku, a tak společnosti spíše zaplatí pokutu, než aby musely přestat v EU podnikat.

Úspěch je tento verdikt pro eurokomisařku pro soutěž Margrethe Vestager, která se monopolními praktikami nadnárodních společností zabývá a dostává je před evropský soud.

Google v současnosti čelí ještě dvěma takovým žalobám ohledně AdSense a Androidu.

Sebepropagace podobná té Google Shopping je u velkých společností relativně častá, a tak bude zajímavé sledovat, jak bude EU dále zasahovat.