Umělá inteligence je v poslední době jedním z nejdiskutovanějších témat technologického světa a řada vývojářů softwaru ji využívá, aby svým zákazníkům usnadnili a pokud možno i zpříjemnili práci s jednotlivými službami. Podobně je na tom i kalifornský gigant Google, jenž představuje nejnovější AI řešení na konferenci I/O. Nové vychytávky dostane řada jeho aplikací a možná pomohou i vám.

GENEROVÁNÍ E-MAILU

Novinky představoval sám generální ředitel společnosti Sundar Pichai, který rozhodně nezačal nudně a odhalil funkci „Help me write“ pro Gmail. Služba již nyní disponuje vychytávkami, které za vás dokážou například dokončovat věty při psaní nebo vymýšlet krátké odpovědi na e-mail. „Help me write“ ale posouvá vše na vyšší úroveň.

Jako příklad byl uveden e-mail od letecké společnosti, kde je oznámeno, že byl váš let zrušen. Po kliknutí na ikonku tužky s „magickou hvězdičkou“ a vepsání příkazu, kterým uživatel AI prosil o sestavení e-mailu s žádostí o vrácení peněz v plné výši. Jakmile se zpráva napíše, dostanete příležitost ji vytvořit znovu, prodloužit, zkrátit, udělat více formální nebo zkusit něco kompletně náhodného.

KRÁSNÁ PROHLÍDKA TRASY VE MĚSTĚ

Představte si, že jedete na kole, ale práce s mapami vám nikdy moc nešla. Občas by se tedy hodilo, kdyby vás aplikace dokázala vaší trasou ve městě v rychlosti provést, abyste zhruba věděli, s jakými záchytnými body počítat. Právě to zajišťuje funkce „Immersive View for routes“, která se bude v létě rozšiřovat do služby Google Mapy a do konce roku ji budete moci využívat v patnácti různých městech.

Interaktivní funkce poháněná umělou inteligencí je dokonce schopna v rámci 3D modelu zobrazovat předpověď počasí nebo stavu dopravy, abyste věděli, s čím máte během své cesty počítat.

KOUZLA S FOTOGRAFIEMI

Aplikace Fotky Google již delší dobu umožňuje majitelům smartphonů Google Pixel upravovat snímky za pomoci umělé inteligence, a to například pomocí funkce Magic Eraser, která dovede mazat nechtěné objekty a zahladit stopy tak, aby ostatní, co si fotku prohlédnou, cokoliv poznali jen těžko. Během konference I/O však Google představil vylepšení v podobě služby Magic Editor, která podle ukázky nemá problém s přesouváním osob nebo prodlužováním předmětů.

TABULKY: PROMĚŇTE NÁPADY VE SKUTEČNOST

Každý z nás se někdy ocitnul v situaci, kdy dostal geniální nápad, ale realizace byla složitější. Google se snaží proti tomuto jevu díky AI bojovat i v dalších aplikacích, jako jsou například Tabulky. Do speciálního rámečku stačí pouze napsat, co si přejete vytvořit, a aplikace to za vás sama vytvoří. Však se podívejte sami.

PREZENTACE JAKO OD GRAFIKA

Konec nudných prezentací. Umělá inteligence uvnitř služby Prezentace Google vám na základě zvoleného textu uvnitř konkrétního slajdu dovede vytvořit design na míru. Navíc si budete moci zvolit konkrétní umělecký styl, ve kterém bude návrh vytvořen, aby se maximálně přizpůsobil vašim potřebám.