Chytré telefony od Googlu mají rozhodně co nabídnout. Když pomineme nižší výkon, než nabízí konkurence, spotřebitelé si mohou užít například jejich fotoaparáty, které bývají každoročně oceňovány pro své kvality, nebo širokou paletu exkluzivních softwarových funkcí. Když se navíc do operačního systému Android dostává nějaká novinka, velice často se prvně rozšíří právě mezi majitele Pixel smartphonů. A ještě aby ne, když za Androidem také stojí Google.

Série Pixelů je rozdělená do dvou hlavních kategorií. Na podzim obvykle vychází vlajkové modely – standardní a Pro – které jsou cíleny na náročnější uživatele, a později, poslední dobou kolem začátku léta, vychází „áčkové“ modely. Ty se cenou i parametry řadí do střední třídy. Pokud byste ale hledali Pixel, jenž spadá do nejnižší cenové kategorie, neuspěli byste. Google tento typ smartphonů totiž vůbec nevyrábí.

Proč tomu tak je, firma nedávno prozradila rakouskému zpravodajskému listu Der Standard. Rozhovor mu poskytl konkrétně viceprezident mobilní divize Googlu Nanda Ramachandran. Ten uvedl, že kalifornská firma v současné době nemá žádné plány na výrobu cenově dostupnějšího Pixel telefonu.

Při vývoji mobilů tohoto typu se totiž musí dělat spousta kompromisů. Za cenu kolem 200–300 dolarů (v přepočtu 5 600–8 400 Kč vč. DPH) by navíc uživatelům nebylo možné nadělit AI funkce nebo kvalitní fotoaparáty, které jsou pro Pixely typické.

Jestliže toužíte po levnějším Pixelu, můžete si pořídit model 7a, který se u nás prodává s cenou v rozmezí od 11 000 do 12 000 Kč, popřípadě lze počkat na Pixel 8a, jehož design byl měsíce dopředu prozrazen v nedávném úniku. Ten jsme samostatně rozebírali v tomto článku. Pokud by vás naopak zajímalo, co nabízí nové vlajkové modely Pixel 8 a Pixel 8 Pro, můžete se vše důležité dočíst zde.