Technologický gigant Google nedávno oznámil, že jejich nový systém umělé inteligence umožňuje předpovídat povodně až sedm dní dopředu, což je úspěch publikovaný i ve vědeckém časopisu Nature.

Predikce povodní je komplikovaná, neboť řada řek neobsahuje zařízení pro sledování jejich průtoku. Google se s tímto vypořádal využitím strojového učení, které trénuje modely na základě různých příslušných informací, včetně historických záznamů a měření vodních hladin.

Google doufá, že tyto techniky budou nakonec použity k řešení problému na globální úrovni. Ačkoliv společnost úspěšně předpověděla některé povodně s předstihem až sedm dní, průměrná předpověď byla kolem pěti dnů.

Celkově umělá inteligence umožnila poskytovat přesné předpovědi povodní ve 80 zemích, což zahrnuje populaci 460 milionů lidí. Do budoucna chce Google pokračovat v průzkumu potenciálu strojového učení pro vytváření lepších modelů předpovídání povodní. Společnost Google zveřejnila také krátké video, ve které vysvětluje použití AI v předpovědi povodní. Neváhejte se na video podívat níže.