Další souhrn novinek ze světa technologií. Google čelí pětimiliardové pokutě kvůli anonymnímu režimu, Apple přestal vyrábět chytrý reproduktor HomePod a další zajímavosti.

GALAXY M12 PŘINÁŠÍ 6 000MAH BATERII ZA ROZUMNOU CENU

Samsung v Indii představil nový Galaxy M12, který svou cenovkou rozhodně potěší. V Indii se prodává za zhruba 150 dolarů. Za ně přinese šest a půl palcový displej s obnovovací frekvencí 90 Hz, který bude pohánět 6 000mAh baterie.

Uvnitř schovává procesor Exynos 850 a podle toho, který model si vyberete, 4 GB nebo 6 GB RAM, a 64 GB nebo 128 GB uložiště, pokud si pořídíte dražší model za asi 185 dolarů.

Přečtěte si také: Apple čelí hromadné žalobě kvůli nekalé praktice v oblasti cloudových služeb

MOŽNÁ SE BLÍŽÍ NEDOSTATEK SMARTPHONŮ

Nedostatek spotřební elektroniky se už nějakou dobu táhne. V současnosti je prakticky nadlidským úkolem postavit herní počítač, nebo domů dostat některou z nových konzolí. Tento problém se údajně propíše i do trhu s telefony.

Největší výrobce mobilních procesorů Qualcomm totiž možná brzy nebude stačit poptávce. Kvůli lockdownu a sankcím proti čínské firmě Huawei je po mobilních čipech větší poptávka a zásoby výrobců se tenčí. Telefony tak možná začnou zdražovat.

Nejnovější Qualcomm Snapdragon 888 také využívá ASUS ROG Phone 5, výkonný herní mobil od ASUSU.

GOOGLE ČELÍ PĚTIMILIARDOVÉ ŽALOBĚ KVŮLI ANONYMNÍMU REŽIMU

Technologický gigant Google čelí žalobě kvůli monitorování uživatelů přesto, že web prohlížejí v anonymním režimu. Soud odmítl žádost Googlu o zamítnutí žaloby, a tak je pro něj pětimiliardová pokuta stále hrozbou.

Google na obžalobu zareagoval zmínkou, že při každém otevření anonymního okna v Google Chrome je uživatelům možnost monitorování jejich aktivit navštívenými stránkami jasně sdělena. Právě ty navštívené stránky pak využívají Google Analytics a Google Ad Manager, které vaše aktivity monitorují.

Přečtěte si také: Samsung prý uvažuje nad implementací ChatGPT a Google Bard do svých telefonů. Chce překonat Apple

APPLE PŘESTÁVÁ VYRÁBĚT HOMEPOD

Jen něco přes tři roky uplynulo od představení chytrého reproduktoru od Apple. HomePod přináší skvělý zvuk a integrovaného virtuálního asistenta Siri. Apple teď s tímto modelem definitivně končí, pokračovat bude jen výroba HomePodu mini.

Originální reproduktor doplatil hlavně na svou cenovku, ne každému se totiž za chytrý reproduktor chtělo utratit 349 dolarů. I proto se o dost větší popularitě těší HomePod mini, který byl se stodolarovou cenovkou představen minulý rok a bude se prodávat i nadále.

CORSAIR ZAČÍNÁ PRODÁVAT MYŠ KATAR PRO XT

Corsair před asi dvěma týdny představil myš KATAR PRO XT, která teď zamířila do obchodů. Myš vás vyjde na 29 dolarů, v u nás pak na něco málo přes 1 100 korun. Myš jako taková na sobě má 6 programovatelných tlačítek a váží pouze 73 gramů.

Uživatele může kromě cenovky potěšit i citlivost 18 000 DPI, která zajistí skvělou přesnost nejen ve hrách. Spínače pak vydrží přes 50 milionů kliků. Jinak černá myš disponuje ještě programovatelným RGB podsvícením na kolečku myši.