Jistě vám neuniklo, že ASUS brzy uvede kapesní herní konzoli ROG Ally, která bude konkurovat loni vydanému Steam Decku od Valve. Zazářit má hlavně díky novým čipům Z1 a Z1 Extreme, které vyvinula společnost AMD a jsou určeny právě pro handheldy. Dalším lákadlem má být velice konkurenceschopná cena, alespoň tedy ve Spojených státech. S tou evropskou to totiž zas tak slavně nevypadá.

Zájemci v USA budou moci výkonnější variantu handheldu pořídit za 699 dolarů a tu pomalejší za 599 dolarů. Jen pro srovnání: nejdražší konfiurace Steam Decku s 512GB úložištěm tam stojí 649 dolarů, zatímco levnější model s 256 GB místa se prodává za 529 dolarů.

Co se ale týče evropských zemí, respektive Německa, rozdíl mezi nejlepším Steam Deckem a ASUS ROG Ally bude ještě výrazně vyšší. S informacemi přichází známý leaker a redaktor serveru WinFuture Roland Quandt, kterého můžete znát skrz jeho úniky především ze smartphonové scény.

Nyní nicméně přichází s tvrzením, že výkonnější konfigurace handheldu bude u našich západních sousedů stát 799 eur (v přepočtu 18 800 Kč), přičemž nejdražší Steam Deck tam stojí 679 eur (16 000 Kč). Quandt uvádí, že podrobnosti získal od blíže nespecifikovaných maloobchodníků.

Handheldu od ASUSu jednoznačně hraje ve prospěch výkon – díky využití procesorové architektury Zen 4 můžeme očekávat zhruba trojnásobně lepší výkon CPU a grafické jádro na tom bude v důsledku využití architektury RDNA 3 dost podobně, byť posun nebude až takto velký. Vyšší cenovka však může některé zájemce odradit.

ASUS ROG Ally bude oficiálně představen 11. května a na trh se dostane v polovině června. Mezi jeho přednosti patří kromě zmíněného APU také 120Hz displej s 500nitovou jasností nebo kompatibilita s řadou herních platforem. Více detailů o výbavě jsme psali v samostatném článku.