Vše začalo jako aprílové oznámení, o kterém si řada lidí myslela, že není reálné, avšak později se z toho vyklubal velice ambiciózní projekt. Ano, hovoříme o kapesní herní konzoli ASUS ROG Ally, která bude konkurovat Steam Decku. A že to nebude mít hračka od Valve lehké – tchajwanský technologický velikán totiž vybavil svůj handheld zbrusu novými čipy od AMD a navrch má i v dalších aspektech. Nyní už je potvrzeno jeho datum vydání a také fakt, že se jej dočkáme i na českém trhu.

ASUS dnes oficiálně potvrdil, že pod kapotou ROG Ally nalezneme zbrusu nové čipy od AMD, které jsou označené jako Z1. Jde o APU, která využívají procesorovou architekturu Zen 4 a integrované grafické jádro postavené na RDNA 3, v důsledku čehož se můžeme těšit na „dosud nevídaný výkon handheldu“. Své oblíbené tituly si budou moct užít nejen příznivci indie her, ale také nadšenci do AAA titulů, a to s vysokým grafickým nastavením.

Vzhledem k tomu, že se jedná o kompaktní uzavřené zařízení, se musel výrobce zaměřit také na kvalitu chladicího systému. ASUS vysvětluje, že ROG Ally používá systém dvou ventilátorů s ultra tenkými žebry chladiče a tepelnými trubicemi. Tohle všechno dohromady se postará o to, aby byl ROG Ally neustále chladný.

Co se týče her, ASUS ROG Ally láká na mimořádnou kompatibilitu s nejrůznějšími platformami. Je schopen plně spolupracovat se službami Steam, Epic Games, EA Play, Ubisoft Connect, Battle.net nebo Xbox Game Pass, ale ASUS slibuje, že podpora sahá mnohem dál. Možné to je hlavně díky využití systému Windows 11.

ASUS ROG Ally disponuje 7palcovým FullHD displejem se 120Hz obnovovací frekvencí, který dosahuje maximální jasnosti 500 nitů. Handheld lze ovládat nejen pomocí joysticků a tlačítek, ale také dotykově, což častokrát může usnadnit práci (například při manipulaci s Windows).

V tiskové zprávě ASUS zvýrazňuje i ergonomické a lehké provedení – ROG Ally váží pouze 680 gramů, což z něj dělá ideálního parťáka na cestování. Problémové tedy pochopitelně nebudou ani delší herní seance, během nichž budete konzoli držet v rukou. Hraní budou usnadňovat rukojeti s trojúhelníkovým texturováním, díky nimž konzole nebude klouzat. Zážitky navíc zpříjemní i tlačítka s haptickou odezvou, která si navíc můžete přizpůsobit dle vlastních potřeb.

Třešničkou na dortu pak může být podpora prostorového audia Dolby Atmos nebo slot na MicroSD kartu pro rozšíření úložiště, které je v základu 512GB (využíván je pochopitelně SSD). Co se týče operační paměti, ROG Ally se 16 GB LPDDR5 rozhodně nezklame.

CENA A DOSTUPNOST

ASUS ROG Ally bude dostupný od 11. května, a to i v České republice. Konkrétní detaily o ceně zatím nemáme, ale víme, že se cenovka vejde pod 1 000 amerických dolarů, což v přepočtu představuje zhruba 21 400 Kč bez DPH.

Akce, během níž bude konzole oficiálně uvedena na trh, proběhne 11. května v 16:00 našeho času.