Po několika letech šetření a měsících spekulací Evropská komise udělila americkému technologickému gigantu Apple pokutu ve výši 1,8 miliardy eur. Trest přichází jako důsledek omezení, která společnost uplatňovala na aplikace pro streamování hudby konkurenčních služeb v rámci svého digitálního obchodu App Store. Jedná se tak o první zásah EU proti společnosti Apple a zároveň se jedná o třetí nejvyšší pokutu, kterou kdy komise uložila.

Spor začal již v roce 2020, když švédská streamovací společnost Spotify podala stížnost, ve které tvrdila, že Apple omezuje konkurenci a upřednostňuje své vlastní služby, iTunes a Apple Music, na úkor ostatních. Komise zjistila, že Apple zakázal vývojářům informovat uživatele o levnějších alternativních službách mimo App Store a zabraňoval jim poskytovat odkazy na vnější platformy pro předplatné.

Další šetření odhalilo, že praktiky společnosti Apple, trvající téměř dekádu, vedly k tomu, že uživatelé iOS platili vyšší ceny za streamingové služby hudby kvůli poplatkům, které Apple ukládá na transakce v aplikaci. Kromě finančních dopadů komise zdůraznila, že politika společnosti Apple způsobila uživatelům negativní zkušenost s Apple produkty.