Jistě si pamatujete otevřený dopis podepsaný Elonem Muskem a nejrůznějšími experty přes umělou inteligenci, kteří požadovali zastavení vývoje AI na půl roku (celkově dopis podepsalo více než 1 100 osob). Nedávno však na povrch vyplavala zpráva, že si kontroverzní multimiliardář a šéf několika známých technologických firem pořídil nemalý počet grafických karet, které nebudou sloužit k ničemu jinému než právě k výzkumu a práci s umělou inteligencí pro jeho relativně nově vlastněnou platformu Twitter.

Celková míra pokrytectví je ale možná daleko větší. Jak nyní píše americký server Financial Times, Elon Musk si měl 9. března, tedy ještě před podepsáním dopisu, založit další společnost, a hádejte, čím se bude zabývat... No samozřejmě, vývojem umělé inteligence. Minimálně to tedy vyplývá z jejího názvu X.AI.

Jak jste si mohli dále všimnout, součástí jména firmy je také Muskovo oblíbené písmeno X. Podnikatel pod něj bude patrně chtít rozšířit i další svůj majetek, jako třeba již zmíněný Twitter, jehož označení bylo ve firemních dokumentech nedávno změněno na X Corp.

Ony tisíce grafických karet, které podle všeho pocházejí z dílny společnosti Nvidia (což mimochodem není bůhvíjak překvapivé), budou tedy patrně určeny pro tento nový projekt.

Momentálně není přímo jasné, co má Musk za lubem, ale spekuluje se o vytvoření potenciálního konkurenta pro ChatGPT, služby vyvinuté organizací OpenAI, kterou shodou okolností Musk spoluzaložil v roce 2015. Tu v roce 2018 ale opustil a momentálně ji ve velkém kritizuje kvůli přechodu ze statutu neziskovky na firmu, která vydělává obrovské peníze.

Jeho snahy prosadit se v segmentu umělé inteligence podtrhují také zprávy o březnovém najmutí dvou bývalých pracovníků britské firmy DeepMind, a to i včetně známého vědce Igora Babuschkina. Právě on by mohl nový projekt řídit.