Elon Musk, generální ředitel automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX, před nedávnem zdůraznil jednotný názor technologických magnátů na potřebu regulace umělé inteligence (AI). Toto prohlášení přišlo po soukromém setkání významných technologických lídrů ve Washingtonu, kde byla hlavním tématem právě umělá inteligence. Kromě Muska se setkání zúčastnili také Mark Zuckerberg ze společnosti Meta, Sundar Pichai z Google a generální ředitel Microsoftu Satya Nadella spolu se spoluzakladatelem a ikonou firmy Billem Gatesem.

Američtí zákonodárci za zavřenými dveřmi iniciovali toto setkání, které vedl předseda Senátu Chuck Schumer. Kromě průmyslových lídrů se ho účastnili i zastánci občanských svobod. Vzhledem k rostoucímu významu v globálním kontextu se umělá inteligence stává středem pozornosti mnoha politiků. Firmy například často čelí kritice pro využívání dat získaných z internetu bez svolení či udělení kompenzace jejich autorům.

Sam Altman, generální ředitel OpenAI, v minulosti svědčil před senátním výborem o potenciálních rizicích nových technologií (samostatně jsme vás o tom kdysi informovali zde). Zatímco populární textový AI nástroj ChatGPT, který je ve světě AI asi nejdiskutovanějším nástrojem, může generovat odpovědi podobné těm lidským, častokrát chybuje a předkládá nepravdivá tvrzení. Nedokonalost je zkrátka pořád velkým problémem současných AI modelů.

Ve společnosti podle všeho také rezonují obavy také z možných negativních dopadů, jako je ztráta pracovních míst, nárůst podvodů a šíření dezinformací.

Musk již dříve v dubnu navrhoval vytvoření regulačního orgánu pro AI, aby se zajistilo, že technologie nebude hrozit veřejné bezpečnosti.