Data od analytické společnosti StatCounter ukazují současný stav trhu s internetovými prohlížeči. Edge podle nich předhání Safari a stává se tak druhým nejpoužívanějším, jisté vedení si ale stejně jako v poslední řadě let drží Chrome od Google.

Podle dat teď na počítačích Edge používá 10,07 % uživatelů, zatímco u Safari je to 9,61 %. Microsoft má tak nad Apple náskok téměř půl procenta. Google si mezi tím hoví na pohodlném prvním místě s 66,64 %. Firefox se pak umisťuje na čtvrtém místě s 7,86 %.

Edge si v poslední době vede dobře. Jako základní prohlížeč ve Windows 11 ho řada uživatelů vyzkouší a už u něj zůstane. Microsoft vás navíc ke konkurenci nenechá přejít jen tak, a pokud přes jeho předinstalovaný Edge snažíte stáhnout třeba Chrome, odrazuje vás hláškami.

Známky toho, že Microsoft Apple předežene, se začaly objevovat už v únoru/februári, kdy byl podíl Edge na trhu asi 9,5 %. Podíl Safari byl na začátku minulého roku poblíž 10,5 %, což po uplynulou dobu ukazuje jeho pomalý úpadek.

Zatímco Google si svou uživatelskou bázi drží, Firefox ji přes proud aktualizací a novinek pomalu ztrácí, a tak zatím nemůže ani snít o tom, že by ohrožoval třetí místo Safari. Pátým nejpoužívanějším prohlížečem je Opera, produkty DuckDuckGo či Brave se tak do nejlepších pěti nedostaly.

Vše se pochopitelně mění, když se koukneme na mobily. I zde sice vede Google Chrome s 62,87 % trhu, Microsoft ale ze hry úplně vypadává. Druhé místo má bez problémů Safari s téměř 20 % a medailová místa uzavírá Samsung Internet se čtyřmi procenty.