Vypadá to, že se Microsoft chystá zavést novou vychytávku pro uživatele svého prohlížeče Edge. Experimentální funkce, jež umožní zobrazení dvou webů v jednom okně, už je dostupná v testovacích verzích, a poté, co na ni skrze Reddit upozornil uživatel Leopeva64, mě nenapadlo nic lepšího než ji otestovat na vlastní pěst.

Pokud si budete chtít na míru zorganizovat pracovní plochu, přijde funkce Rozdělení obrazovky určitě vhod. Její užívání je přitom velice snadné. Mezi tlačítky vedle adresního řádku se nachází ikonka rozpůleného obdélníku, na který stačí kliknout, a jakmile tak učiníte, posune se aktuálně otevřená internetová stránka na polovinu okna a vpravo se otevře speciální nabídka. V ní si lze vybrat, jaký web zaujme zbývající plochu neboli pravou půlku okna (viz obrázky níže).

Microsoft ale myslel na daleko více věcí. Prohlížeč Edge vás při používání této funkce neomezuje na zobrazování dvou webů o stejné velikosti. Ba naopak, v režimu Rozdělení obrazovky můžete libovolně měnit velikost jednotlivých internetových stránek.

Jelikož mě používání nové funkce nadchlo, rozhodl jsem se, že zkusím otestovat jeden ze svých nápadů. Přemýšlel jsem, jak si Edge poradí ve chvíli, kdy vezmu dvě okna, jimiž rozpůlím monitor, a následně do každého z těchto oken vložím pomocí funkce Rozdělení obrazovky dvě internetové stránky. No, podívejte se níže sami.

Součástí funkce je také menu, v němž si můžete nastavit, na jaké půlce obrazovky se otevře rozkliknutý odkaz. Pokud by vás funkce tolik nezaujala a přišlo by vám, že ikonka rozpůleného obdélníku pouze zabírá místo, lze ji schovat v nastavení prohlížeče.