Nový nástroj DuckDuckGo chce zamezit aplikacím, aby sledovaly uživatele na Android zařízení. „App Tracking Protection“ chce poskytnout ještě větší ochranu než podobná funkce na iOS.

Nástroj nepřichází jako separátní aplikace, ale jako součást relativně používaného prohlížeče, a tak ji budou moci využít právě uživatelé DuckDuckGo na Androidu.

Funkce by z pozadí měla rozpoznat, kdy chce aplikace odeslat data třetí straně a zamezit jí v tom.

DuckDuckGo říká, že bude pracovat na tom, aby funkce zamezovala i novým způsobům sběru dat. V aplikaci by pak mělo být přehledně vidět, kterým aplikacím byly některé zprávy blokovány a kam by jinak zamířily.

Společnost také tvrdí, že ačkoli funkce nevyužívá VPN, chová se, jako by tomu tak bylo. To má zařizovat „lokální VPN“, která veškeré procesy provádí přímo na vašem zařízení, a tak data nemíří na jiný server.

V rámci svého výzkumu DuckDuckGo údajně přišlo na to, že více než 96 % z nejpoužívanějších androidových aplikací má zabudované trackery třetích stran, o kterých většina uživatelů neví. 87 % z těchto aplikací data zasílá Googlu, 68 % pak Facebooku.

Funkce je v současnosti v betě, na čekací listinu se ale můžete zapsat už teď, a to bez jakékoli registrace v nastaveních prohlížeče na mobilu.

Ačkoli DuckDuckGo logicky nemůže zasahovat do nastavení systému stejně, jako Apple na iOS, na rozdíl od Apple ale přímo sledování blokuje, a tak by teoreticky mohlo dosahovat lepších výsledků.

I Apple už ale se svým blokovacím systémem slaví úspěchy, sociální sítě prý tento systém stál 220 miliard.