Google na své I/O konferenci téma nové generace Pixel telefonů naťuknul, moc detailů ale nepřidal. Dozvěděli jsme se třeba, že je bude pohánět nová generace čipsetů Tensor z dílen Googlu. Právě ohledně nich se teď vyrojily úniky týkající se výrobní architektury.

Podle všeho chce totiž Google využít, stejně jako v případě první generace, služeb Samsungu. Zvolit chce jeho 4nm architekturu. Ta ale doteď nemá nejlepší pověst. Využíval ji třeba čipset Snapdragon 8 Gen 1, u kterého se objevily problémy s přehříváním a Qualcomm tak musel přejít ke konkurenčnímu TSMC.

Oproti původnímu Tensoru půjde o vylepšení. Využíval totiž starší 5nm architekturu; už přechod na tu 4nm by tak měl zaručit zlepšení výkonu. Přesto však Samsung na TSMC kvalitou své práce nedosahuje, tedy alespoň zatím ne. Otázkou tak zůstává, co Google k využívání Samsungu vede.

Může to být třeba atraktivní nacenění. TSMC má v současnosti plné ruce práce s obrovskými zakázkami od gigantů jako je Apple, a tak rozhodně nemá důvod zlevňovat. Samsung mezitím svůj čipsetový sektor teprve rozjíždí a podobné zakázky jsou pro něj dozajista důležité. To jsou ale stále pouze spekulace.

Stejně jako předchůdce nebude nejspíš ani druhý Tensor dosahovat rychlostí vlajkového Snapdragon 8 Plus Gen 1, i letos se ale nejspíš ztráty po stránce výkonu budou snažit nahradit třeba jádra zaměřena kupříkladu na výpočty strojového učení. Vše se ukáže na podzim.