Widgety jsou služba, která se nachází v nejnovějším Windows 11. Jejich cílem je převážně informovat, a to o mnoha různých věcech. Najdete v nich třeba počasí, data o dopravě nebo odkazy na články. To vše si přitom můžete přizpůsobit dle vlastních představ.

Jednotlivých panelů zde ale není mnoho a zatím je výběr omezen pouze na ty, jež vytvořil samotný Microsoft. To se ale brzy změní. Vývojáři totiž budou moci vytvářet vlastní widgety jako doplněk ke svým aplikacím.

„Dosavadní ohlasy zákazníků na widgety nás nadchly, lidé si užívají rychlý přístup k obsahu, který je pro ně nejdůležitější, a to způsobem, jenž je plynulý a nenarušuje jejich pohodlí,“ uvádí Panos Panay, šéf divize zařízení a Windows. Od konce roku budete moci začít vytvářet widgety jako doprovodné zážitky svých aplikací Win32 a PWA ve Windows 11, jež budou poháněny platformou Adaptive Cards,“ pokračuje.

Momentálně neznáme podrobnější plány Microsoftu týkající se widgetů. Je ale rozhodně příjemné, že část operačního systému Windows 11 bude brzy otevřena třetím stranám. Microsoft mimo jiné i testoval zobrazení jednotlivých panelů mimo vyhrazenou aplikaci, a to konkrétně na ploše.