Společnost DJI, známá jako největší soukromý prodejce spotřebitelských a komerčních dronů, podala žalobu proti americkému ministerstvu obrany kvůli jejímu zařazení na seznam "čínských vojenských firem". Firma, která své produkty často dodává policii, hasičům a dalším záchranným složkám, tvrdí, že není nijak napojena na čínskou armádu. Přesto se od svého zařazení potýká s vážnými finančními a reputačními problémy.

Zařazení na seznam přináší DJI nejen špatnou pověst, ale i konkrétní obchodní dopady. Mnozí klienti ve Spojených státech i v zahraničí zrušili smlouvy nebo odmítli uzavírat nové dohody. Navíc byla firma vyloučena z možnosti spolupracovat s několika federálními agenturami.

Podle vyjádření společnosti DJI trvaly její pokusy o dialog s ministerstvem obrany více než 16 měsíců. V červenci 2023 podala společnost obsáhlou žádost o vyškrtnutí ze seznamu, ale údajně se setkala s nedostatečnou komunikací. Na začátku roku 2024 byla společnost bez předchozího upozornění znovu zařazena na seznam, což vedlo DJI k rozhodnutí hledat soudní ochranu.