Americká společnost DeepMind, která spadá pod Google, se dlouhé roky zabývá výzkumem a vývojem v oblasti umělé inteligence a jejího praktického využití v běžném životě. V této oblasti na sebe nedávno výrazně upozornila konkurenční společnost OpenAI se svým řešením ChatGPT. Z vlastní zkušenosti vím, že výsledky toho programu jsou i v relativně složitých úkolech neuvěřitelně kvalitní. Je zajímavé, ale zároveň i trochu děsivé, sledovat, jak rychle vývoj v této oblasti postupuje. Co bude umělá inteligence umět za takových 25 let?

Společnost DeepMind to tak se svým řešením jménem Sparrow bude mít velmi náročné. Co navíc jejich program tedy nabídne? Nejzajímavější funkcí má být přítomnost určité formy osobnosti, která bude mít morální zábrany. Co to v praxi znamená? Řekněme že se programu zeptáte, kdy je nejlepší doba na vykradení lokálního obchodu. Nejen že vám na dotaz neodpoví, ale ještě vás upozorní na jeho ilegálnost a údajně vše, pokud dotaz položíte opakovaně, nahlásí příslušným orgánům.

Tato funkce by dle vyjádření firmy měla minimalizovat napomáhání k nebezpečným situacím. Uvedení se několikrát odložilo, a to hlavně kvůli snaze společnosti o vytvoření funkčního produktu, který nabídne něco navíc oproti konkurenci. První veřejná beta verze by snad měla být vydána v roce 2023. Díky pevnému napojení vývojářů na Google by se z programu mohl jednoduše stát nový zlatý standard v oblasti chatbotů. Mezi dalšími funkcemi, které společnost uvedla, je přesné citování zdrojů a mnohem větší konzervativnost než u zmíněné konkurence, ať už to v praxi bude znamenat cokoliv...

Podle prvních vyjádření od běžných uživatelů ale řešení od DeepMind zatím nenabízí v podstatě nic, co by zákazníka přesvědčilo k přechodu od konkurence. Samotná schopnost konstruktivních odpovědí je ale prý na naprosto stejné úrovni jako ChatGPT. To, že produkt čeká ještě výrazný vývoj, přiznává i samotná společnost, která zahájila rozsáhlou analýzu zadavaných dotazů a všeobecného používání aplikace.

Zdravá konkurence je ale každopádně vždy dobrá. Bude zajímavé sledovat, jak na produkty těchto dvou firem zareagují další technologičtí giganti. DeepMind vlastní, jak jsme již zmínili, Google, a společnost OpenAI výrazně finančně podporuje Microsoft. Co myslíte, dočkáme se doby, kdy bude každý technologický velikán nabízet vlastního chatbota?